În urmă cu aproape 200 de ani, locuitorii din județul Mureș, și nu numai, puteau să beneficieze de cea mai sărată apă, regăsită în stațiunea balneară de la Jabenița, din județul Mureș. Până după Revoluția din 1989, stațiunea a mai continuat să funcționeze. Avea să recunoască o revigorare în 1997, dar lucrurie aveau să se deterioreze. Ulterior, din păcate, a ajuns aproape o ruină.
Pentru localnicii din satul Jabenița, dar și pentru cei din zona Mureș, stațiunea balneară de aici, timp de aproape 197 de ani, până în 1997, a fost o adevărată oază de sănătate. A fost cunoscută până în 1938 sub denumirea „Ocna Sărată Gurghiu”. Stațiunea era renumită pentru cele mai sărate ape, bogate în minerale și datorită nămolului de foarte bună calitate.
Deschisă cam în același timp cu o altă celebră stațiune, cea de la Sovata, sub imperiul austro-ungar, stațiunea dispunea de aproape 1 hectar de teren, la standarde înalte. În acele vremuri era o destinație exclusivistă pentru nobilimea austro-ungară, foarte rar fiindu-le permis accesul celor mai puțin bogați.
Zona stațiunii de la Jabenița este un adevărat rai, înconjurată de de păduri de stejari seculari. Zona impădurită este cunoscută localnicilor ca „Pădurea Mociar”. Aici aerul puternic ozonat este un bun remediu pentru cei cu probleme de sănătate, la fel și apele sărate. În 1997, în urma unor schimbări, stațiunea balneară de la Jabenița își mărea suprața la aproximativ 4 ha, și era redenumită în „Băile Sărate Jabenița”.
Dar, din motive inexplicabile, zona avea să intre într-o degradare accentuată. Autoritățile locale spun că au încercat să recupereze stațiunea de la Jabenița, dar fără succes. Astăzi, conform unor documente făcute publice, stațiunea balneară, veche de peste 200 de ani, a fost scoasă la licitație.
Suma de la care se pornește licitația este de 655.000 de euro, și se speră într-o revigorare totală a stațiunii Jabenița. Primarul din Jabenița. Tătar Chirilă Ilie, spune că-și dorește ca viitorul proprietar să păstreze zona așa cum e, dar că este nevoie de investiții majore pentru a-i readuce gloria de odinioară.
„Astăzi este un punct negru, un loc în care se pare că nimeni nu vrea să mai facă nimic. Evident, nu ne-am înțeles la preț, suma cerută de acesta fiind dublă.
Bugetul local la acea dată nu putea să suporte mai mult decât am oferit. Astfel, omul a încercat să le ofere spre vânzare investitorilor”, a declarat Tătar Chirilă Ilie pentru Antena 3.
Rămâne de văzut cine se va încumeta să cumpere zona și dacă va fi dispus să investească în vechea stațiune de la Jabenița.