Ce numere de mașini sunt interzise pe străzile din România. Există anumite combinații pe care românii nu le mai pot folosi. Iată ce trebuie să știi, dacă ți-ai cumpărat o mașină și visezi la o plăcuță de înmatriculare cu număr personalizat!
Dacă te afli în situația expusă mai sus, trebuie să știi că Regulamentul Rutier nu mai permite anumite tipuri de combinații. Și nu este vorba despre acelea la care toți se gândesc, deoarece sunt peste 1.500, conform Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
Lucrurile sunt mai simple de atât. Și dacă te cheamă ”Ion” și vrei să îți pui aceste litere pe plăcuța de înmatriculare, află că nu ai voie, deoarece combinația de litere nu este permisă.
De altfel, un studiu recent a arătat că femeile sunt mari amatoare de ELA, INA, ELI sau ANA, pe plăcuțele de înmatriculare, în timp ce bărbații preferă DAN, ION sau ADI.
Iată că autoritățile au eliminat toate acele combinații de litere care încep cu ”I”. La fel s-a întâmplat și cu litera ”O”, iar motivul se explică: ambele litere se aseamănă foarte mult cu cifrele ”1” și ”0” și ar putea fi confundate ușor în condiții de vizibilitate redusă.
Alte combinaţii de litere interzise mai sunt și:
De asemenea, sunt interzise din oficiu combinaţiile care au conotaţii sexuale sau obscene. Regulamentul de aplicare a Codului Rutier interzice utilizarea lor pe numerele de înmatriculare.
Mai sunt și persoane care nu își doresc neapărat număr de înmatriculare personalizat și se trezesc apoi că au ghinionul să primească unul cu o anumită conotație la noi în țară, ajungând deci să îl refuze. Refuzul frecvent a dus la adăugarea unor combinații de litere pe lista celor interzise, așa că nici dacă ceri aceste combinații, nu le mai poți avea. Este vorba despre:
De precizat este că mai există și o categorie specială de numere, și anume, cea a instituțiilor care pot folosi plăcuțe speciale de înmatriculare.
Cele mai cunoscute dintre ele sunt:
Conform legii, orice instituţie a statului poate să solicite Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor blocarea unor combinaţii de litere pe care le utilizează cu precădere sau care lasă impresia că ar aparţine unor oficiali. Astfel, printre cele mai cunoscute instituţii care au cerut interzicerea unor numere de înmatriculare sunt:
Românii care și-ar dori însă un astfel de număr de înmatriculare special, trebuie să aibă acceptul entităţii care a solicitat restricţionarea numerelor.
Cei care dețin mașini înmatriculate cu numere restricționate ulterior noii legislații pot să utilizeze în continuare numerele respective numai până la înstrăinarea mașinii sau radierea ei.
În cazul vinderii, numărul de înmatriculare și plăcuțele sunt transferate în mod automat noului proprietar, dacă el are domiciliul sau sediul în același județ. Dar, la rândul lui, noul proprietar poate solicita atribuirea unui număr preferențial, plătind o taxă.
Taxa pentru un număr preferenţial este de 45 de lei, potrivit DRCPIV, la care se adaugă costurile pentru plăcuţe:
Cea mai bună variantă să vezi dacă un număr de înmatriculare este disponibil este să te uiți pe site-ul DRPCIV, acolo unde se poate verifica disponibilitatea unui număr de înmatriculare.