Numele din Biblie care apare cel mai des, pe lângă Dumnezeu și Iisus. Puţini creştini ştiu acest lucru

de: Ștefan R. Apostol
20 01. 2024

Majoritatea dintre noi au citit cartea de căpătâi a creștinismului, Biblia. Dar, știi care este numele din Biblie care apare cel mai des, pe lângă Dumnezeu și Iisus? Citește mai departe și află acest detaliu.

Este Biblia prima carte a omenirii?

Deși mulți au dezbătut ideea, conform căreia Biblia este prima carte a omenirii, cercetătorii vin și spun contrariu, iar argumentul acestor afirmații stau în descoperirea de acum câțiva ani a lucrării intitulate „Epopeea lui Gilgamesh”, care a fost descoperit pentru prima dată în anul 1849 de către arheologul englez Austen Henry Layard în Biblioteca lui Ashurbanipal din Ninive.

Epopeea lui Gilgamesh

Citește despre: Chinezii modifică Cartea Sfântă: pe cine spun ei că a ucis Iisus, de fapt. Motivul este revoltător!

Conform cercetătorilor, cartea a fost scrisă între anii 2.700 și 2.500 î.Hr., ceea ce precede în mod semnificativ chiar și primele texte ale primului testament. Deși, din punct de vedere tehnic, nu este o carte, deoarece a fost scrisă pe tăblițe de lut, epopeea este totuși cu mult anterioară Bibliei. De asemenea, Biblia este o colecție de scrieri care a fost formată pentru prima dată ca și carte în secolul al IV-lea d.Hr. Cu toate astea, mai spun cercetătorii, există mai multe cărți care datează dinainte de această dată.

Este Biblia în sine „o colecție de cărți”?

După cum bine se știe, Biblia în sine este o colecție de cărți, de unde și numele derivat dintr-un termen grecesc care înseamnă „cărți” sau ceva asemănător. Primele scrieri biblice ar fi fost în jurul anului 1000 î.Hr., dar există o mulțime de scrieri cu mult înainte, cel puțin până în anii 2000 î.Hr.

Nu este cu adevărat posibil să știm care a fost prima carte, poem, epopee sau orice alt text scris de acest gen, care a fost scris vreodată, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne bazăm pe cele mai vechi cărți sau scrieri de orice fel care au fost păstrate după cunoștințele noastre, dar asta ar determina doar cele mai vechi scrieri pe care le-am descoperit.

Vezi și: Descoperirea istorică! Experții au găsit dovada-cheie care validează TOATE scrierile biblice

Cu toate astea, din punctul de vedere al creștinismului, Biblia este considerată cartea de căpătâi, chiar dacă conține o colecție de scrieri. Dar, deși majoritatea dintre noi am citit-o, câți sunt cei care știu, cu adevărat, care este numele din Biblie care apare cel mai des, pe lângă Dumnezeu și Iisus? Citește mai departe și află acest detaliu.

Care este numele din Biblie care apare cel mai des, pe lângă Dumnezeu și Iisus?

Conform a ceea ce s-a documentat, în Biblie există 16 denumiri cele mai frecvent utilizate. Această diferență în ceea ce privește numărul de apariții nu se datorează unui material care lipsește sau care a fost adăugat.

Află și: De ce Cartea Sfântă are textul tipărit în două coloane? Nu te-ai fi așteptat la această explicație

Ea se datorează pur și simplu modului în care sunt construite propozițiile și numărului de ori în care sunt folosite pronume precum el sau ea în locul numelui real al persoanei.

Dar, conform celor constatate de cercetăori, numele din Biblie care apare cel mai des, pe lângă Dumnezeu și Iisus, este Moise, urmat de David, Avraam și Ilie. Iată și o catalogare a acestor menționări:

  1. Dumnezeu (151)
  2. Iisus (146)
  3. Duhul Sfânt (94)
  4. Moise (30)
  5. David (19)
  6. Avraam (14)
  7. Ilie (13)

 

Deși se spune că principalul autor al Bibliei ar fi Marcu Evanghelistul, tovarășul de pribegie al Apostolului Petru, nu există date concludente care să afirme sau să infirme aceste datări. În cele din urmă, importante sunt învățăturile, pildele și povestea Nașterii, Morții și Învierii Fiului Lui Dumnezeu.

Află și: Care a fost prima carte din lume? Nu este vorba despre cartea lui Gutenberg

Și, ca o particualritate, deși se credea inițial că expresia „Crede și Nu Cerceta” s-ar regăsi în Cartea Sfântă, în realitate expresia nu este menționată nicăieri, aceasta fiind atribuită, de fapt, unui filozof grec, pe numele său Celsus, iar deducția acestuia, „Crede și Nu Cerceta”, era un derivat din versetul atribuit lui Ioan (20:29), unde Isus îi spune lui Toma: „Pentru că M-ai văzut, ai crezut. Ferice de cei ce n-au văzut, şi au crezut”.