02 aug. 2019 | 07:38

Care a fost prima carte din lume? Nu este vorba despre Biblia lui Gutenberg

Știri generale
Care a fost prima carte din lume? Nu este vorba despre Biblia lui Gutenberg
Care a fost prima carte din lume?

Suntem absorbiți de activitățile pe care le avem de făcut zi de zi, aflăm informații care nu mai stau de mult structurate pe sertare în mintea noastră, dar avem și detalii atât de încetățenite în minte, încât rămânem surprinși când auzim realitatea. Care a fost prima carte din lume?

Care a fost prima carte din lume?

Despre prima carte din lume știm că a fost Biblia lui Johannes Gutenberg și cunoaștem și data exactă când a fost difuzată: 23 februarie 1455. E adevărat, la nivel european, așa stă situația, dar la nivel global este cu totul altceva. Cercetări îndepărtate consacrării lui Gutenberg au dovedit că, în Coreea anului 1377, locuitorii au tipărit o carte pe suport de hârtie, numită ”Jikji”. Subtitlul cărții în coreeană, transcrisă cu litere latine, este: „Baegun hwasang chorok”, ceea ce înseamnă în limba română:”Antologia învățăturii marilor călugări despre pogorârea duhului lui Budha în somn”.

Care a fost prima carte din lume? Nu este vorba despre Biblia lui Gutenberg

Biblia lui Gutenberg

Cartea i-a fost dată călugărului budist Seon Baegun și tipărirea a fost făcută în templul Heungdeok. Ea a fost realizată cu ajutorul unor litere mobile metalice, procedeu folosit mai târziu și de Gutenberg. De altfel, nu se cunoaște dacă Johannes Gutenberg a știut vechea practică tipografică de la coreeni ori a reinventat-o cu mijloace proprii, dat fiind că principiul nu diferă, însă procedeul era complet distinct.

Care a fost prima carte din lume? Nu este vorba despre Biblia lui Gutenberg

Jikji, Coreea, 1377

Cât despre Jikji , cartea a fost tipărită doar în două volume. Primul volum s-a pierdut pe drumul istoriei, dar al doilea volum este păstrat cu sfințenie și astăzi. Acest volum încă rămas în pofida trecerii timpului a fost dobândit de către prim-consulul Franței la Seul, Victor Emile Joseph Marie Collin de Plancy, mai apoi moștenit de francezul Henri Vever. Cel din urmă l-a donat, în anul 1950, prin testament, Bibliotecii Naționale a Franței, loc în care se poate regăsi și astăzi.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Rețeta care îi va impresiona pe invitații la masa de Crăciun. Carnea de rața, ingredientul cheie
EVZ.ro
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews
Călin Georgescu a anunțat finalul. Mesaj pentru toată România: După 35 de ani (VIDEO)
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
ESTE OFICIAL! a FOST ANUNȚATĂ DATA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE
Mediaflux
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews.ro
Mireasa sezon 10. Mesajul Laurei și al lui Mihai după ce au câștigat Marele Premiu. Ce au transmis cei doi
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro