Nume grele în dosarul fraudei de la Opera din Iași. Ce vedete ar fi furat bani alături de Beatrice Rancea

Nume grele în dosarul fraudei de la Opera din Iași. Ce vedete ar fi furat bani alături de Beatrice Rancea
Nume grele in dosarul fraudei de la Opera Nationala Iasi

Pe data de 1 martie 2021, mascații au descins peste Beatrice Rancea, aceasta în calitate de manager al Operei Naționale Iași fiind vizată într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu estimat la 5 milioane de lei.

Nume grele în dosarul fraudei de la Opera din Iași

De asemenea, au fost făcute percheziții inclusiv la celebrul designer Doina Levintza, cea care a creat costume pentru artiști. Beatrice Rancea, alături de alte 10 persoane au fost vizate de ancheta procurorilor DIICOT. Este vorba despre angajați ai Operei Naționale Iași și ai Operei Naționale București, însă și despre colaboratori.

Printre toate aceste nume care apar în dosar se află și numele designerului Doina Levintza. La firma ei au existat luni percheziții, au spus surse judiciare. Astfel, oamenii legii au căutat prin acte, prin care să verifice acel contract încheiat cu Beatrice Rancea, în vremea când era director interimar la ONB. Ar fi primit 5 milioane de lei de la Ministerul Culturii pentru a promova arta, bani care s-au cheltuit în diverse direcții, chiar și către firma Doinei Levintza, care, teoretic, a asigurat cel puțin costumele pentru pentru Galele Operei Române din 2018 şi 2019 şi spectacolul ”Cenuşăreasa”.

Doina Levintza și fiica vitregă a lui Cristi Minculescu apar în dosar

De altfel, anchetatorii au acuzat că deși a primit banii, costumele nu ar fi ajuns niciodată la Operă. Totodată, în dosar mai apar și alte firme abonate la contracte cu Opera din Iași, în vremea mandatului lui Beatrice Rancea ca manager.

Și fiica lui Cristi Minculescu apare în dosarul fraudei de la Operă. Mai exact, Tustream SRL şi Altrax SRL, cele care au asigurat diverse servicii, îndeosebi decoruri. Alături de Beatrice Rancea, în dosar mai apar Aligheri Iaţâc, şef de partidă, secretara ONRI, Iulia Solomon, asistentul de regie Mădălina Minculescu, fiica vitregă a lui Cristi Minculescu, Maria Eşanu, asistent scenografie, Daniela Ştefan Năforiţă, actualul contabil-şef al ONRI, şi Silvia Creţu, actualul şef de audit al ONRI.

De menționat este că în dosarul de anchetă al DIICOT este vizată perioada de manageriat atât la ONRI, cât şi cea de interimat la ONB a lui Beatrice Rancea.

”În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit şi a acţionat, alternativ, în municipiile Iaşi, respectiv Bucureşti, un grup infracţional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituţii culturale din municipiile Iaşi şi Bucureşti, grup la care au aderat ulterior şi alte persoane. Membrii grupului au acţionat în scopul de a obţine sume mari de bani provenind din subvenţii şi alocări de la bugetul de stat, în speţă de la bugetul Ministerului Culturii. Acţiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvenţiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naţionale Bucureşti şi a Operei Naţionale Române Iaşi”, se indică în comunicatul DIICOT. De precizat este și că toate persoanele puse sub acuzare sunt cercetate în liberetate, aflându-se sub control judiciar.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI