25 dec. 2021 | 12:39

Nu ți-au ieșit sarmalele perfect de Crăciun? Ce greșeală majoră ai comis cu oala în care le-ai fiert

News
Nu ți-au ieșit sarmalele perfect de Crăciun? Ce greșeală majoră ai comis cu oala în care le-ai fiert
Sarmale

Sarmalele sunt nelipsite de pe masa de Crăciun. Preparatul tradițional românesc este adorat atât de cei mici, cât și de cei mari, având un gust delicios. Deși presupun o atenție sporită la detalii și multă îndemânare, nu există cină de sărbători fără sarmale. Trucul genial pentru a găti cel mai bun preparat. Ce greșeală fac românii, de obicei.

Rețetă sarmale de Crăciun

Sarmalele în foi de varză se servesc cu un pahar de vin roșu la masa de Crăciun, spun specialiștii în arta culinară. Acest preparat tradițional românesc este extrem de gustos și preferat de românii de pretutindeni.

Maestrul gastronomiei Radu Anton Roman propune cea mai bună rețetă de sarmale în foi de varză, ideale pentru a fi servite în sânul familiei, în ziua de Crăciun.

„Sarma – ua (cuvânt de origine arabo-turcă, trimiţând la o balcanică frunză de viţă umplută cu orez şi stafide) se încarcă în Carpaţi de magnifice şi grele semnificaţii daco-romane, devenind de Crăciun o importantă componentă a ritualului crestin ortodox român, ceea ce face îndepărtată şi străină formula sa originară.

Sarmalele merită tot ce e mai bun, ele sunt simbolul nostru naţional, şi fac de garda la drapelul religiei noastre naţionale. Sunt îmbibate de istorie, mai ceva decât de slăninuţă!”, este notat în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” a maestrului gastronomiei Radu Anton Roman.

Ingrediente

  • 2 verze murate
  • 1 kg carne de porc tocată
  • 3 morcovi
  • 2-3 linguri de pastă roşii
  • 1 ardeiaş iute
  • 1 ceaşcă de orez
  • 1 pahar de vin
  • 2 cepe
  • 3 legături de verdeaţă
  • 2-3 linguri de pastă ardei gras

Prinprejur:

  • 2 ceşti de vin alb
  • 1 pahar de bulion de roşii sau pastă de roşii şi ardei
  • 3 roşii din bulion
  • cimbru, mărar, foi de dafin, boia, piper, sare

Mod de preparare

Acum că am făcut rost de toate ingredientele necesare, este timpul să ne apucăm de rețeta propriu-zisă. Pentru început, vom spăla bine de tot orezul. Apoi, vom toca ceapa, verdeaţă și ardeiul iute. Radem morcovii.

Se amestecă toate, carnea tocată, ceapa, morcovii, verdeaţa, orezul, pasta de ardei şi rosii, vinul – sare, piper, cimbru şi mărar praf, după gustul fiecăruia.

Umplem cu grijă foile de varză, apoi le rulăm şi le înfundăm la capete. Ai grijă să nu strângi capetele foarte strâns, în caz contrar nu se va umfla orezul. Sarmalele se pot face și mai mari, cât timp nu se desfac în timpul fierberii.

Mai departe vom unge o oală de lut gros cu untură. Apoi, vom aranja pe fund foi de varză şi un strat de varză tocată. Așezăm primul strat de sarmale, urmat de alt strat de varză, presărat cu pasta de roşii, de ardei, apoi iar sarmale, până se umple oala.

Ultimul strat se pune cu varză, presărată cu foi de dafin, legături de cimbru şi mărar, sare, piper şi felii de roşii din bulion. Amestecăm bulionul cu vinul, se încălzesc un pic, se toarnă peste sarmale.

Se acoperă şi se pun la foc mic pentru cel puțin 5 ore. Zeama trebuie să scadă jumătate sau două treimi din oală. Sarmalele în foi de varză se servesc cu smântână, mămăligă și ardei iute. Poftă bună!

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
DEZVĂLUIRI din AVIONUL MORȚII! Detalii CUTREMURĂTOARE din cursa BUCUREȘTI ZURICH
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro