Sarmalele sunt nelipsite de pe masa de Crăciun. Preparatul tradițional românesc este adorat atât de cei mici, cât și de cei mari, având un gust delicios. Deși presupun o atenție sporită la detalii și multă îndemânare, nu există cină de sărbători fără sarmale. Trucul genial pentru a găti cel mai bun preparat. Ce greșeală fac românii, de obicei.
Sarmalele în foi de varză se servesc cu un pahar de vin roșu la masa de Crăciun, spun specialiștii în arta culinară. Acest preparat tradițional românesc este extrem de gustos și preferat de românii de pretutindeni.
Maestrul gastronomiei Radu Anton Roman propune cea mai bună rețetă de sarmale în foi de varză, ideale pentru a fi servite în sânul familiei, în ziua de Crăciun.
„Sarma – ua (cuvânt de origine arabo-turcă, trimiţând la o balcanică frunză de viţă umplută cu orez şi stafide) se încarcă în Carpaţi de magnifice şi grele semnificaţii daco-romane, devenind de Crăciun o importantă componentă a ritualului crestin ortodox român, ceea ce face îndepărtată şi străină formula sa originară.
Sarmalele merită tot ce e mai bun, ele sunt simbolul nostru naţional, şi fac de garda la drapelul religiei noastre naţionale. Sunt îmbibate de istorie, mai ceva decât de slăninuţă!”, este notat în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” a maestrului gastronomiei Radu Anton Roman.
Acum că am făcut rost de toate ingredientele necesare, este timpul să ne apucăm de rețeta propriu-zisă. Pentru început, vom spăla bine de tot orezul. Apoi, vom toca ceapa, verdeaţă și ardeiul iute. Radem morcovii.
Se amestecă toate, carnea tocată, ceapa, morcovii, verdeaţa, orezul, pasta de ardei şi rosii, vinul – sare, piper, cimbru şi mărar praf, după gustul fiecăruia.
Umplem cu grijă foile de varză, apoi le rulăm şi le înfundăm la capete. Ai grijă să nu strângi capetele foarte strâns, în caz contrar nu se va umfla orezul. Sarmalele se pot face și mai mari, cât timp nu se desfac în timpul fierberii.
Mai departe vom unge o oală de lut gros cu untură. Apoi, vom aranja pe fund foi de varză şi un strat de varză tocată. Așezăm primul strat de sarmale, urmat de alt strat de varză, presărat cu pasta de roşii, de ardei, apoi iar sarmale, până se umple oala.
Ultimul strat se pune cu varză, presărată cu foi de dafin, legături de cimbru şi mărar, sare, piper şi felii de roşii din bulion. Amestecăm bulionul cu vinul, se încălzesc un pic, se toarnă peste sarmale.
Se acoperă şi se pun la foc mic pentru cel puțin 5 ore. Zeama trebuie să scadă jumătate sau două treimi din oală. Sarmalele în foi de varză se servesc cu smântână, mămăligă și ardei iute. Poftă bună!