Fie că organizezi o masă festivă sau este vorba de o simplă cină în familie, puiul la grătar este întotdeauna pe placul mulțimii. Există însă câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont pentru a obține un pui la grătar perfect de fiecare dată! Ca de exemplu, nu ar trebui să condimentezi carnea niciodată cu sare de masă. Descoperă care este motivul, în rândurile de mai jos.
Primul lucru la care trebuie să te gândești atunci când gătești pui la grătar este ce fel de bucată să alegi. Ai mult timp la dispoziție pentru a te relaxa în fața grătarului sau este o cină rapidă în timpul săptămânii, care trebuie pregătită în 30 de minute?
Amintește-ți că, cu cât este mai mare bucățica de pui (păsări întregi, piept de pui cu os, picioare întregi), cu atât mai mult va dura gătitul. Optează pentru puiul dezosat sau chiar ia în considerare tăierea lui în bucăți mici și înșirarea acestuia pe frigărui dacă gătitul trebuie să se facă rapid.
Un alt aspect important de care să ții cont este timpul de marinare, pentru că acesta poate duce fie la un rezultat nesatisfăcător, fie unul dezastruos. Mai exact, rişti ori să nu ai o bucată de carne fragedă şi pătrunsă de arome, ci una fadă, fără sare şi piper, ori o lipsită de orice fel de gust.
Carnea de pui se ţine la marinat între 2-4 ore. Desigur, timpul poate varia în funcţie de prospeţimea cărnii. O găină „bătrână” nu se va da chiar atât de uşor „bătută”, deci va trebuie ținută ceva mai mult timp în baiț.
De asemenea, nu pune carnea pe grătar cu o cantitate mare de marinată, pentru că, în cazul în care aceasta se face cu zahăr sau miere, acestea se vor arde cu uşurinţă iar carnea se va carboniza şi nu va avea tocmai gustul la care speri.
Iar acum că tot a venit vorba de condimentat carnea, este important să știm ce condimente să îi adăugăm și de ce nu e bine să îi punem sare de masă. Ei bine, sarea usucă, iar dacă nu o foloseşti corect, nu vei avea rezultate bune.
Ce înseamnă „corect”? Înseamnă să foloseşti sare grunjoasă sau fulgi, în cantitate mare. Sarea fină se dizolvă prea repede şi va duce la usucarea cărnii. Sarea mare se dizolvă treptat şi, în cele 15 minute în care se lasă să stea cu condimente înainte de a o frige, abia apucă să facă priză la carne.