Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă tuturor despre alimentele procesate și noul pericol care se regăsește în acestea. Nutriționistul oferă detalii despre grija pe care trebuie să o avem când vine vorba de ele. Ce trebuie să știi?
Anii au trecut, iar românii s-au obișnuit să aibă la îndemână tot și toate față de perioada comunistă care îi obliga să se restrângă la un alt stil de viață și la alte produse. Din păcate, mâncarea congelată, fast-food-ul și alimentele procesate au luat locul multor mese pe repede înainte.
Nutriționistul atrage atenția cumpărătorilor asupra ingredientelor de pe etichetă și a noului lucru care i-a trezit un semn de întrebare – auxiliarii tehnologici. Ce a descoperit specialistul i-a șocat pe cei mai mulți dintre urmăritorii acesteia din mediul online.
„Pentru că ăsta e marele avantaj într-o eră în care toată lumea caută etichete curate, să poți să te folosești de chimie și tehnologie fără ca nimeni să știe. Cel mai simplu exemplu de astfel de auxiliar tehnologic este enzima numită trans-glutaminază.
Numele poate nu vă spune nimic însă efectul ei este miraculos: să iau resturi de carne de calitate îndoielnică, se amestecă cu această enzimă și după câteva ore rezultă o bucată de carne care poți să juri că este mușchiul cel mai scump.
Enzima funcționează ca un lipici ce transformă carne mărunțită în fleică de carne de categoria I. Și în cazul produselor lactate există enzime lactice care sunt folosite pentru a reconstitui calupul de brânză/cașcaval pornind de la resturi rămase din fabricarea altor brânzeturi”
Mihaela Bilic (Sursa: facebook.com)
„Aditivul reprezintă orice substanţă, chiar de natură microbiană, care, în mod normal, nu este consumată ca aliment şi nu este folosită ca ingredient alimentar, indiferent dacă are sau nu valoare nutritivă, fiind adăugată în produsul alimentar în scop tehnologic şi/sau organoleptic; adaosul se face la fabricarea, ambalarea sau păstrarea produsului alimentar şi are un efect cert. Termenul aditivi nu include contaminanţii, numiţi impropriu aditivi accidentali, şi nici substanţele adăugate pentru îmbunătăţirea calităţilor nutritive”
Comisia Codex Alimentarius FAO/OMS
Scopuri pentru folosința acestora:
conservarea valorii nutritive a unui aliment;
asigurarea şi ameliorarea duratei de conservare şi stabilitate a alimentelor;
îmbunătăţirea procesului de fabricaţie;
asigurarea ambalării, depozitării şi transportului produselor alimentare;
îmbunătăţirea caracteristicilor senzoriale ale produselor alimentare.
Utilizarea aditivilor nu se justifică în următoarele cazuri:
doza propusă pune în pericol sănătatea consumatorilor;
diminuează sensibil valoarea nutritivă a produselor alimentare;
maschează unele defecte de fabricaţie;
se induc în eroare consumatorii. (Sursa: biblioteca.regielive.ro)