În ultima vreme, escrocheriile telefonice au luat amploare. Vorbim, în special, cele legate de apeluri. Toate nu sunt altceva decât o tactică frecventă folosită de infractorii cibernetici. Mai nou, spun specialiștii, a apărut o nouă escrocherie care te poate lăsa fără bani în cont, iar sfatul acestora este să nu încerci să suni la aceste numere de telefon
Deși poate părea inofensivă, schema pusă în aplicare de infractori constă în faptul că, după ce primești un apel pierdut, este obișnuit să deblochezi telefonul și să suni înapoi pentru a afla cine a fost.
Tocmai această reacție naturală le facilitează escrocilor să comită fraude și să capteze date personale sau bancare, folosindu-se de această înşelătorie. Specialiștii în securitate cibernetică spun că aceste înșelăciuni pot varia de la simple e-mailuri spam până la folosirea identității unor persoane dragi pentru a obține informații bancare.
Chiar și apelurile pierdute, care pot părea inofensive atunci când nu interacționați cu apelantul, au devenit o metodă eficientă folosită de acești escroci.
Escrocii cibernetici folosesc o tactică inteligentă pentru a realiza escrocherii prin intermediul apelurilor telefonice. Aceștia efectuează apeluri către numere de telefon și închid după două sau trei apeluri.
Specialiștii explică ce se întâmplă cu această nouă escrocherie care te poate lăsa fără bani în cont, precizând că metoda urmărește să profite de curiozitatea naturală a oamenilor, care, atunci când văd un apel de la un număr necunoscut, deseori răspund la telefon.
„Șmecheria este că aceste numere corespund unor telefoane din străinătate, cu taxe suplimentare.
Infractorii cibernetici obțin un procent din taxa percepută de victimă și, în unele cazuri, venituri suplimentare dacă victima rămâne în convorbire pentru o perioadă lungă de timp.”, explică spcialiștii în securitate cibernetică.
Folosind tactica apelului ratat, escrocii încearcă să vă stârnească curiozitatea și să vă facă să sunați înapoi, ceea ce ar duce la taxe suplimentare pe factura de telefon, iar banii ar intra direct în buzunarele lor. Suma va depinde de cât timp rămâneți în convorbire, și în urma acestor acțiuni dispar banii de pe card.
Pentru a preveni eventualele escrocherii, este înțelept să blocați sau să reduceți la tăcere numerele necunoscute și să activați orice filtru anti-spam de pe telefon. Merită să rețineți că, oricât de curioși ați fi, nu ar trebui să răspundeți niciodată la un apel pierdut de la un număr care vi se pare suspect.
În acest context, au fost identificate anumite prefixe ca fiind periculoase, cum ar fi 355 (Albania), 225 (Coasta de Fildeș), 233 (Ghana) și 234 (Nigeria), deși această listă se poate schimba, pe măsură ce infractorii cibernetici își adaptează tacticile, mai spun experții.
În aceste situații se recomandă prudență față de apelurile de la numere necunoscute. În același context, experții sugerează să vă feriți de apelurile de la numere ascunse și să nu sunați înapoi către aceste numere care au făcut apeluri pierdute.
Urmând aceste recomandări, este bine să se evite să se răspundă la numere necunoscute. Aceste măsuri urmăresc să prevină fraudele telefonice și să protejeze oamenii de potențiale escrocherii legate de apelurile telefonice, nedevenind astfel victimele unei noi fraude online.
Pentru a beneficia de funcții precum identificarea apelantului și protecția împotriva spam-ului pe telefon, acesta trebuie să partajeze cu Google informații despre apeluri. Merită menționat faptul că această setare nu afectează vizibilitatea numărului dvs. atunci când efectuați apeluri. Pentru a gestiona aceste opțiuni:
Pe de altă parte, „vishing”, un tip de înșelătorie telefonică ce combină „voce” și „phishing”, a generat din nou alerte de securitate. Organizațiile care se ocupă cu protecția cibernetică au avertizat cu privire la riscurile acestei tehnici, cunoscută și sub numele de „double call scam”.
Vishing-ul presupune înșelarea utilizatorilor prin intermediul apelurilor telefonice pentru a obține informații personale, cum ar fi numere de cont sau acte de identitate, și astfel să rămâi fără bani pe card.
Un exemplu recent implică o persoană care pretinde a fi operatorul de telefonie, raportând o creștere a tarifului, urmată de un al doilea apel care oferă un tarif mai ieftin, cu scopul de a obține date de la victimă.
„Aceste escrocherii, deși nu sunt noi, capătă periodic relevanță prin faptul că se dau drept organizații importante și chiar administrații publice, iar a scăpa de atacatori este mai complicat decât pare, deoarece blocarea numerelor nu este întotdeauna eficientă.”, explică aceeași experți.
Cu toate acestea, există o serie de măsuri de precauție suplimentare care pot fi luate:
În concluzie, aveți mare grijă atunci când primiți apeluri telefonice de la numere necunoscute, sau ascunse, există riscul de a deveni victima unei astfel de escrocherii.