Discuțiile pe tema legii bugetului asigurărilor sociale de stat a fost una aprinsă, mai ales că CCR a respins cererea PSD de a bloca răspunderea Guvernului pe această lege, social-democrații reacționând dur la momentul deciziei.
Săptămâna trecută, când CCR a decis că este constituțională decizia de asumare a răspunderii pe noua lege a bugetului, Robert Cazanciuc a explicat că social-democrații nu au încercat să blocheze intrarea în vigoare a bugetului, prin sesizarea făcută la CCR. Senatorul PSD a adăugat că, deși Curtea a decis că e constituțională legea bugetului, speră ca Guvernul să nu își mai asume răspunderea pe astfel de legi.
„Noi nu am intenționat să blocăm intrare în vigoare a bugetului. Noi am atras atenția asupra manierei anti-democratice aleasă de guvernul Orban. Niciodată în 30 de ani, bugetul nu a fost adoptat prin asumarea răspunderii. Este o procedură folosită în mod abuziv”, a declarat Robert Cazanciuc la Parlament.
Astfel că, în acest moment putem spune că, pe hârtie, avem un buget și Ministerul de Finanțe deja s-a grăbit să propună o nouă formulă de calcul a pensiilor pe anul în curs. Prin urmare, indicele de corecție aplicabil la ieșirea la pensie aferent anului curent s-a stabilit la o valoare de 1,41 comparativ cu 1,2 în anul anterior. Această majorare semnificativă este de natură să amplifice major ineficiența formulei de calcul a pensiei de stat.
În primul rând trebuie reamintit că în anul 2013 a fost introdus indicele de corecție în formula de calcul a pensiei de stat. Deși a creat un avantaj tuturor celor care ies la pensie, a fost de natură să genereze inechități între pensionari cu punctaje identice, dar care s-au pensionat în ani diferiți. Prin felul în care este calculat indicele de corecție, la momentul pensionării fiecare punct de pensie este valorizat la nivelul a 41% din salariul mediu brut pe economie din urmă cu 2 ani, iar ulterior indexarea pensiilor aflate în plată este dependentă de majorarea punctului de pensie.
Noua formulă pentru calcularea pensiei în 2020. Care sunt indicii care se iau în calcul
Dar ceea ce nu au luat în calcul actualii guvernanți atunci când au anunțat noua formulă de calcul este că majorarea salariului mediu brut în anul 2018 a fost afectată de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. Acesta a crescut artificial nivelul salariului brut. Acest factor, justificat cu circa 20% din creșterea de circa 35% a salariului brut, nu ar fi fost luat în considerare, indicele de corecție ar fi rămas la același nivel ca și în anul 2019. Creșterea semnificativă a salariului brut din anul 2018, influențată și de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, a făcut ca ecarturile să se majoreze semnificativ. Dacă până anul trecut ecarturile dintre pensionari erau între 0-12%, acum se adaugă încă 17,5%, rezultând spre exemplu o pensie mai ridicată cu circa 32% pentru cineva care s-a pensionat în anul 2020 comparativ cu anul 2014 în condiții identice de punctaj.