26 iun. 2023 | 13:51

Nota uimitoare pe care Nicolae Ceauşescu a luat-o la Bacalaureat. Ce subiecte i-au picat, a dat examenul la 47 de ani

Diverse
Nota uimitoare pe care Nicolae Ceauşescu a luat-o la Bacalaureat. Ce subiecte i-au picat, a dat examenul la 47 de ani
Doar cinci clase primare pentru Nicolae Ceaușescu?

Astăzi elevii claselor a XII-a au început examenele de Bacalaureat, ca moment final al vieții lor de liceeni, îndreptându-se  spre viața de student și apoi de adult responsabil. Dar, în urmă cu 58 de ani, pe vremea când avea deja 47 de ani, fostul dictator Nicolae Ceaușescu se presupune că trecea prin aceleași emoții, ale examenului de Bacalaureat. Recent Arhivele Naționale au publicat documentele care atestă, inclusiv, nota uimitoare pe care Nicolae Ceauşescu a luat-o la Bacalaureat și ce subiecte i-au picat, deși se credea că este semianalfabet.

O eră pe care mulți o doresc uitată, condusă de un ”semianalfabet”

La 25 decembrie 1989, comunismul în Europa de Est se prăbușea în urma unui val de revolte populare, primind o lovitură finală prin execuția dictatorului Nicolae Ceaușescu. Căderea lui Ceaușescu, dictatorul român care și-a condus țara în beneficiul său și al familiei sale, ca un stăpân feudal, a provocat unde de șoc în întreaga lume.

Vezi și: Cele mai odioase mituri și adevăruri despre Nicolae Ceaușescu. Crimele de la Casa Poporului

În afară de anii în care românii au trăit cu frică, aproape pe întuneric și fără căldură, cu rații la mai toate alimentele, din dorința ”semianalfabetului” dictator de a plăti toată datoria externă a României, totuși a mai rămas ceva, principala atracție turistică din București, clădirea care a fost inspirată de o vizită în Coreea de Nord a dictatorului Nicolae Ceauşescu în 1971.

Astăzi, numele său oficial este Palatul Parlamentului. Înainte de 1989, numele era Casa Poporului, iar turiștii străini îl numesc Palatul lui Ceaușescu. Dacă credeți ce se vehiculează, este vizibilă de pe Lună, este mai mare decât Piramida lui Keops și la construcția sa au fost folosiți peste un milion de metri cubi de marmură.

Este greu să găsești informații de încredere despre cât costă funcționarea sa, dar s-a ajuns la cifra de douăzeci de milioane de euro pe an, iar o altă sursă spune că a costat aproximativ trei miliarde de euro construcția sa.

Vezi și: Cât costă factura la curent pentru Casa Poporului. Palatul Parlamentului are cheltuieli uriașe doar pentru întreținere

Suntem deja la 34 de ani de la momentul 25 decembrie, iar mulți ar dori să șteargă acest pasaj al istoriei României, dar istoria unui popor nu poate fi ștearsă așa de ușor, precum ai șterge praful de pe un raft de bibliotecă. În perioada de tristă amintire, în anii de glorie ai fiului cel mai iubit, au existat zvonuri, legende și mituri despre cel pe care toată lumea îl știa ca dictatorul Nicolae Ceaușescu.

Venirea lui Nicolae Ceauşescu la putere și educația acestuia

După o perioadă în care a fost comunist în ilegalitate și încarcerat ca atare, după venirea lui Maurer, Gheorghiu Dej, Ana Pauker, etc, Nicolae Ceaușescu a reușit să se afirme ca un tânăr comunist înflăcărat. Dar istoria, pe care azi unii o vor uitată, consemnează că momentul venirii lui Nicolae Ceaușescu în prim-planul politicii vremii nu ar fi fost întâmplător, acesta reușind să-și apropie elemente puternice din PCR pentru a-și putea asigura întâietatea la conducerea acestuia. Conform unora, asta reprezintă o abilitate, nu neapărat un defect.

Vezi și: Cel mai sângeros episod cu Nicolae Ceaușescu. ”A împușcat 9 dintre oamenii care erau acolo!”

Dar, tot istoria mai consemnează că între anii 1952 și 1957, fostul dictator a deținut mai multe funcții importante, de la subsecretar de stat în ministerul Agriculturii, în 1952 când s-a ocupat și de colectivizare, și până la șeful Direcției Superioare Politice a Armatei și adjunct al Ministrului Forțelor Armate, când a ordonat focul asupra celor care declanșau răscoala țăranilor din Vadu Roșca.

Doar cinci clase primare pentru Nicolae Ceaușescu?

Dar, înainte de toate astea, Nicolae Ceaușescu era un țăran, provenit dintr-o familie de țărani cu 10 copii, iar averea familiei nu era atât de mare încât să poată susține toți cei zece la școală. Așa se face că, cel puțin așa spune documentele de la Arhiva Națională, tânărul Nicolae Ceaușescu avea să termine doar cinci clase primare. După intrarea în partid și accederea către putere, avea să fie trimis la Școala Superioară de Partid „Ștefan Gheorghiu”:

”Noi documente privitoare la școlarizarea lui Nicolae Ceaușescu, păstrate la Arhivele Naționale ale României. Recent, Arhivele Naționale ale României și-au îmbogățit patrimoniul cu documente școlare referitoare la Nicolae Ceaușescu, mărturii importante pentru istoria comunismului românesc.

Documentele au fost integrate în Colecția Nicolae Ceaușescu păstrată de instituția noastră și vor fi accesibile în curând prin Sala de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale din București”, spun cei de la Arhivele Naționale.

Vezi și: Faimoasa actriță din România care a refuzat să joace rolul Elenei Ceaușescu. Nu te-ai fi așteptat la asta

Anul 1965 și nota uimitoare pe care Nicolae Ceauşescu a luat-o la Bacalaureat

La un an de la accederea la putere în ineriorul PCR, Nicolae Ceaușescu termina Școala Superioară de Partid „Ștefan Gheorghiu” și-i cerea ministrului Învățământului să i se echivaleze aceste studii și, ulterior, să i se permită să dea examenul de Bacalaureat. Conform documentelor publicate de Arhiva Națională, exact așa s-a și întâmplat.

Vezi și: Ce note avea Nicolae Ceaușescu la școală. Cum se descurca la matematică sau la limba română

Numai că, în loc să dea examenul ca orice absolvent, în cazul lui Ceaușescu s-a decis să dea examenul singur, stiuațe despre care istoricul Bogdan Murgescu spune că ”Nu cred că a observant niciun corector. Ceea ce este de reținut este faptul că a dat examen de unul singur, ori acest lucru este deja neobișnuit, marchează un tratament special și în același timp o posibilitate de fraudare mai mare a examenului propriu-zis.”, conform Euronews.

Conform decizie, Ceaușescu a dat doar două examene, primul la Limba și Literatura Română, și al doilea la matematică, amândouă fiind probe scrise. În documentele publicate de Arhiva Națională se poate vedea și nota uimitoare pe care Nicolae Ceauşescu a luat-o la Bacalaureat la ambele probe scrise, aceasta fiind nota 10.

Vezi și: ”Elena Ceauşescu era o tipă absolut sinistră, o ciumăfaie rea și proastă!” Ce mare vedetă o face praf acum

Ce subiecte i-au picat dictatorului Nicolae Ceauşescu la cele două probe

În aceleași documente publicate se văd și subiectele primite, de exemplu la proba scrisă la română, acestea constând în ”Caracterizarea poeziei lui Mihail Eminescu” și ”Valoarea operei poetice a lui Vasile Alecsandri”. În ceea ce privește proba scrisă la matematică, Ceaușescu, primul matematician al României Socialiste, a avut de rezolvat o funcție grafică și de rezolvat polinoame. Deși, în mod clar, nu el a fost cel care a rezolvat toate aceste subiect, cu toate astea, nota uimitoare pe care Nicolae Ceauşescu a luat-o la Bacalaureat la ambele probe scrise, a fost nota 10.

Parteneri
Cine este românul care și-a zidit iubita într-un perete dintr-un bar din Germania. Detalii cutremurătoare despre acest caz
Redactia.ro
Ce s-a ales de celebrul actor adorat de milioane de români. Dramele și scandalurile care i-au terminat cariera
Click.ro
„Ce dracu' să facem cu ei?”. Militari ruși, înregistrați când vorbesc despre sosirea nord-coreenilor pe front
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
'Câtă lipsă de bun simț, educație, cât prost gust'. Alina Ceușan, criticată dur de Oana Pellea. Ce a făcut influencerița
Unica.ro
Noi reguli în Codul Rutier. Intră în vigoare de duminică
EVZ.ro
Laura Crișan ar fi vrut să incendieze casa moștenită de la familia ei! Declarațiile halucinante ale unui martor: ”Pentru a scăpa de...”
Spynews
Ora de iarnă 2024. NU se mai schimbă ceasul? Decizia luată de UE
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
CREȘTERE de 500 de lei la PENSIE. TOȚI pensionarii beneficiază
Mediaflux
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Îl mai știi pe Remus din „Secretul Mariei”? Ce mai face acum actorul Toma Dănilă si ce legătură există între el și Liviu Vârciu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro