Mulți dintre români sunt depășiți de scumpirile în lanț care pare că nu se mai opresc. Care sunt alimentele din România care sunt acum mai costisitoare decât în anii trecuți? Prețul lor s-a majorat cu 34% și 40% doar în ultima lună. Noile vești nu sunt deloc bune pentru cetățeni. ,,Am putea asista chiar la creșteri de două cifre, cu prima cifră mai mare decât 1″, arată o analiză.
Românii nu au primit vești bune în ultima perioadă în privința prețurilor la facturi sau alimente. Din păcate, prețul grâului a urcat de la 269.25 euro/tonă în prima zi din februarie la 360.75 de euro/tonă în cursul zilei de miercuri la închidere burselor, cu vârful chiar la 390 de euro.
Prețul pentru grâul tranzacționat futures în SUA a atins miecuri limita de variație ascendentă (10.56 dolari/bușel). Avansul a fost de 253 la 355 de euro/tonă pentru porumb între 1 februarie și 2 martie. Rusia și Ucraina acoperă mai mult de un sfert din exporturile globale de grâu. Ucraina este în top 5, dar este foarte important pentru echilibrul pieței de cereale, prin porumb, grâu și soia.
Specialiștii susțin că transportul maritim poate fi împiedicat sau îngreunat de operațiunile militare. Rusia și Ucraina mai au de livrat 16 milioane de tone de grâu și porumb deja contractat, dar există anumite întârzieri. De asemenea, Rusia a suspendat rutele comerciale navale din Marea Azov.
,,Într-o perioadă cu inflație ce se poate ajunge la două cifre, e o veste nedorită. Am putea asista chiar la creșteri de două cifre, cu prima cifră mai mare dect 1, pentru pâine sau produse de patiserie, față de nivelul deja ridicat de la începutul anului”, se arată în cadrul unei analize, conform mediafax.ro.
„Având în vedere informațiile disponibile, ne revizuim prognoza pentru inflația medie în 2022 la 8,8%, cu rata de la sfârșitul anului la 8,0%, în timp ce pentru 2023 vedem o inflație medie la 5,5%, iar rata de sfârșit de an la 4,5%”, potrivit unei analize a lui Valentin Tătaru, Economistul-șef al ING Bank.
Inflația a ajuns la 8.4% un record al ultimilor 14 ani, iar analiștii se așteaptă la continuarea scumpirilor în restul anului. Scumpirile cele mai mari ale lunii ianuarie au fost înregistrate la: ransport aerian (19,86%), energie termică (6,39%), gaze (6,22%) și serviciile de apă, canalizare și salubritate (4,37%).
Dintre mărfurile alimentare, cel mai mult s-au scumpit, față de luna decembrie 2021, făina (3,15%), mălaiul (2,99%), conservele de legume (2,95%), ouăle (2,44%) și cartofii (2,12%).