Nicolae Dabija a murit. Ultimele clipe din viață, un real chin din cauza covid-19

Nicolae Dabija a murit. Ultimele clipe din viață, un real chin din cauza covid-19
Scriitorul Nicolae Dabija a murit

Nicolae Dabija a murit din cauza unei forme foarte agresive a virusului COVID-19. Scriitorul s-a stins din viață după o lungă și aspră luptă cu boala. Cum a fost sfârșitul acestuia?

Nicolae Dabija a murit: chinul prin care a trecut scriitorul în ultimele momente de viață

Nicolae Dabija s-a stins din viață în urma infectării cu coronavirus. Din păcate, scriitorul a avut o formă foarte agresivă a virusului, care i-a atacat întreg organismul rapid. Acesta s-a stins din viață azi, 12 martie, în jurul orelor 04:00, trupul său cedând în urma unei tromboze severe.

Vestea tristă a fost anunțată de către directorul Institutului de Medicină Urgentă: „Maestrul a decedat astăzi la ora 04.00. A dezvoltat o formă foarte agresivă a COVID-19, cu generalizare agresivă și tromboză a vaselor sangvine”, potrivit Antena 3, citat de spynews.ro.

Nicolae Dabija a fost poet, eseist și istoric literar, originar din Republica Moldova și lăudat în toată lumea. Revista americană de poezie Cold Mountain Review l-a numit în cadrul unui articol: „unul dintre cei mai de seamă poeți ai lumii”. Acesta a scris peste 80 de volume de poezii, eseuri și publicistică, unul din ele fiind traduse și publicate în Statele Unite ale Americii, Brazilia, Fanța, Italia sau Rusia.

Mesajul ambasadorului României din Republica Moldova

Oficialii români au venit cu mesaje de condoleanțe familiei îndurerate, manifestându-și regretul pentru pierderea unui mare scriitor. Ambasadorul României din Republica Moldova a scris pe pagina sa de facebook faptul că a aflat cu o imensă durere în suflet de pierderea suferită: „Literatura română este în lacrimi.”

„Spațiul românesc suferă o grea pierdere prin decesul marelui scriitor Nicolae Dabija, cel care a ales ca armă penița și cuvântul în lupta pentru restabilirea adevărului istoric”, a menționat Ambasada.

„Nicolae Dabija, asemenea multora dintre făuritorii de limba română, nu va putea fi niciodată înlocuit, iar opera și personalitatea lui vor marca definitiv istoria românismului, ca forma supremă de continuitate a națiunii noastre.”, a scris Adrian Dupu, secretarul de stat a DRRM pe pagina de facebook a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

„Luptă din greu cu virurusul”

„Prieteni și prietene, cine dintre dvs. are posibilitate să aprindă câte o lumânare de sănătate pentru prietenii noștri, Nicolae Dabija și Aurelian Silvestru, vă rog s-o făceți. În aceste clipe, dumnealor luptă din greu cu virusul sălbatic la spital. Vă mulțumesc”, scrie Alexei Axan pe pagina sa de Facebook.

„Dragi creștini, vă rog din suflet rugați-vă pentru prietenii noștri, Nicolae Dabija și Aurelian Silvestru. În aceste clipe, dumnealor luptă din greu cu virusul salbatic la spital. Maica Domnului să-i ocrotească! Dumnezeu sa va rasplatească!”, se arată într-un mesaj publicat de Ion Canțîr.
(Sursa: deschide.md)