Scandalul iscat de Diana Șoșoacă cu reportera Rai 1 a avut și primele reacții din partea oficialităților statului. Cele întâmplate în cabinetul de avocatură al senatorului au ajuns virale, inclusiv difuzate pe postul de televizune național italian. Printre cei care au reacționat pe marginea scandalului a fost și premierul Nicolae Ciucă.
Jurnalista Lucia Goracci și o echipă RAI au fost sechestrate după un interviu cu senatorul Diana Șoșoacă. Imaginile au fost difuzate ulterior, în prime time, de Tg1. În urma întrebărilor jurnalistei despre gestionarea pandemiei în țară și despre condițiile din spitale, senatoarea a blocat echipa de filmare și pe jurnalista Lucia Goracci în biroul ei și apoi a chemat poliția.
Mai întâi, senatoarea a negat cu fermitate existența pandemiei, iar apoi, sub presiunea jurnalistului, și-a încuiat biroul și a chemat poliția. Polițiștii au intervenit prompt, iar senatorul le-a cerut să percheziționeze echipa de filmare și să șteargă imaginile înregistrate. A fost nevoie de opt ore, a relatat Lucia Goracci, înainte ca situația să fie ținută sub control datorită intervenției ambasadei Italiei, conform publicației italiene La Stampa.
În tot acest timp, Diana Șoșoacă suna la 112 mințind că se află persoane străine în biroul său, acuzându-le și de un posibil furt. Polițiștii veniți la fața locului au avut marea surpriză să fie primiți cu pumni de soțul senatoarei, care ulterior a fost imobilizat și încarcerat. Pe numele celor doi Parchetul General a emis deja două dosare penale, unul de sechestrare, iar celălalt de ultraj.
Cele întâmplate sâmbătă pot genera adevărate probleme la nivel diplomatic între România și Italia, având în vedere că jurnalista Lucia Goracci era în calitate oficială venită în România, și cetățean italian. au apărut reacții imediat în presa italiană, iar imaginile difuzate de RAI 1 au devenit deja virale. Ministerul Afacerilor Externe a avut o primă reacție pe marginea scandalului diplomatic generat de Diana Șoșoacă, într-un comunicat oficial:
„În contextul incidentului în care au fost implicați un membru al Parlamentului României și o echipă de jurnaliști a unui post de televiziune italian, MAE precizează că autoritățile italiene au solicitat Ambasadei României la Roma informații cu privire la eventuale măsuri adoptate de autoritățile române competente.
Ambasadorul României la Roma a informat partea italiană că a fost demarată o anchetă de către organele de cercetare penală române, urmând ca aceasta să stabilească detaliile incidentului și să determine, dacă este cazul, adoptarea de măsuri, conform legii.
Totodată, șeful misiunii diplomatice a subliniat că România rămâne în continuare profund angajată în protejarea libertății presei, un pilon important al democrației și al statului de drept, iar acest incident izolat nu trebuie să afecteze caracterul solid al relației bilaterale între România și Italia, opinie împărtășită și de partea italiană”, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.
În același context premierul Nicolae Ciucă a avut o reacție privind situația creată de senatorul Diana Șoșoacă la finele săptămânii trecute, oficialul guvernului declarând într-un comunicat oficial că:
„Guvernul României condamnă cu fermitate orice acțiune de intimidare a jurnaliștilor sau de obstrucționare a dreptului la liberă informare a cetățenilor. Libertatea de exprimare, dreptul la opinie și accesul la informație sunt garanții ale unei democrații consolidate și ale funcționării statului de drept.
Premierul Nicolae Ciucă consideră inacceptabil acest incident și respinge categoric manifestarea diferențelor de opinii prin violență. Prim-ministrul României este preocupat de acest caz care trebuie clarificat în regim de urgență de instituțiile abilitate ale statului român”, se precizează într-un comunicat de presă.