Nicolae Ceaușescu și somnul de frumusețe. Cum reușea dictatorul să aibă o sănătate de fier

Nicolae Ceaușescu și somnul de frumusețe. Cum reușea dictatorul să aibă o sănătate de fier

Cum a ajuns Nicolae Ceaușescu într-o formă așa de bună la doar 40 de bani? Dictatorul avea o sănătate de fier și stârnea invidia colegilor lui. Ce consuma acesta și cum își făcea orele de frumusețe?

Nicolae Ceaușescu și somnul de frumusețe

Sănătatea lui Nicolae Ceaușescu era una foarte bună.  Acesta, la numai 40 de ani, nu fuma, nu bea cafea, dormea la prânz și mânca sănătos. Examenele medicale ce se făceau periodic atât de el, cât și de „tovarășii din conducere” erau o obligație, fiind socotită ca o afacere de stat. Comuniștii erau obligați să își facă analizele medicale de două ori pe an, în cadrul Spitalului Elias.

Somnul de prânz era nelipsit din viața lui, deoarece avea de gând să îl păstreze până la capătul vieții. Când era plecat, prefera să doarmă decât să mănânce, însă nu se activa sută la sută, conform ziselor lui Ștefan Andrei. Tovarășul Ceaușescu dormea în jur de o oră jumate, două, când ajungea acasă în fiecare zi, detaliază menajera acestuia. Fostul președinte comunist avea mai multe case de vacanță, ele fiind situate la Snagov, lângă București. În mare parte, acestea erau folosite la sfârșitul săptămânii.

Nicolae Ceaușescu și somnul de frumusețe. Cum reușea dictatorul să aibă o sănătate de fier
Nicolae Ceaușescu și somnul de frumusețe. Cum reușea dictatorul să aibă o sănătate de fier

Regimul echilibrat al lui Nicolae Ceaușescu

Ceaușescu, față de colegii lui din conducere a căror anii vechime se simțeau, i-a fost depistat în analize doar o rinofaringită cu o amigdală cronică. Acesta respecta toate recomandările medicului și ar fi trăit o viață ca la carte din instinct sau din bună știință. Familia Ceaușescu nu se aproviziona din comerțul socialist. Hrana lor zilnică era comandată de la Sectorul protocol, creat special pentru servirea demnitarilor.

„Îi plăcea ciorba de lobodă, făcută cu zarzavat, acrită cu borș, îi plăcea ciorba de salată, ciorba de ștevie, mâncarea de spanac, spanac piure cu ouă ochiuri, urzici… mânca mai mereu din astea. Vă spun sincer, am rămas uimită prima dată când l-am văzut cu câtă poftă a mâncat ciorba de salată”. Se pare că și obiceiul din satul tradițional, de a consuma carne doar duminica, s-a păstrat în vila de protocol din Primăverii. „Doar sâmbăta și duminica mai mâncau carne, în res­tul săptămânii, mai rar”, povestește menajera.

Regimul alimentar era bazat în special pe legume și lactate. Mâncarea era servită la ore fixe, fumatul și cafeaua erau excluse, de asemenea și băuturile acidulate. Din cauza diabetului evita și ciocolata, aceasta nu a fost consumată nici în tinerețe. Coechipierii lui Ceaușescu din Biroul Politic nu dormeau și nici nu se hrăneau sănătos. Aceste două cauze constituiau elemente de îmbolnăvire a organelor digestive și agravarea tulburărilor existente.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI