13 dec. 2023 | 12:33

Nichita Stănescu, poetul geniu atât de iubit de Elena Ceauşescu. Cum a murit în ciuda tratamentelor scumpe plătite de „Tovarăşa”: „Nu mai avea nici măcar o celulă de ficat”

Diverse
Nichita Stănescu, poetul geniu atât de iubit de Elena Ceauşescu. Cum a murit în ciuda tratamentelor scumpe plătite de
Ce a făcut în ziua morții sale

Nichita Stănescu, unul dintre cei mai mari poeți români, a trăit o viață marcată de genialitate și, în cele din urmă, de o tragică încercare de a înfrunta moartea. Finalul său a fost umbrit de o boală nemiloasă și de tratamentele costisitoare, făcute posibile de „Tovarășa”. 

Cum a murit Nichita Stănescu

Nichita Stănescu s-a născut în 1933 și și-a câștigat reputația ca unul dintre cei mai importanți poeți români ai secolului al XX-lea. 

Vezi și: Viața lui Nichita Stănescu, un melanj de artă și vicii. Ultimele cuvinte ale geniului răpus de alcool: „Respir, doctore, respir”

Genialitatea sa l-a făcut să fie adorat de mulți, inclusiv de Elena Ceaușescu. Cu toate acestea, la finalul vieții, Stănescu a fost lovit de o boală gravă a ficatului.

În ciuda afecțiunii sincere a Elenei Ceaușescu față de poet, tratamentele scumpe la care a fost supus nu au putut inversa cursul inevitabil al bolii sale. 

„Tovarășa” a plătit sume substanțiale pentru a-i asigura lui Nichita cele mai bune tratamente medicale disponibile. Cu toate acestea, moartea a venit ca un verdict implacabil. Un raport medical a dezvăluit că, în momentul decesului său, Nichita Stănescu „nu mai avea nici măcar o celulă de ficat”.

Se întâmpla în noaptea de 12 spre 13 decembrie 1983, când Nichita a ajuns la Spitalul Fundeni cu dureri mari de ficat. Cu o zi înainte petrecuse la nunta unor prieteni și ajuns în Capitală cu trenul, chiar în acea seară, neștiind că avea să mai trăiască doar câteva ore.

Citește și: Nichita Stănescu. 89 de ani de la nașterea marelui poet care a reușit să se vindece de paralizie

A murit la scurt timp după ora 2 noaptea, în urma unui stop cardio-respirator. El ducea o luptă grea de ani de zile cu alcoolul și boala.

„Nu mai avea nicio celulă de ficat”

La autopsie, s-a văzut că nu mai avea nici măcar o celulă de ficat. Își ducea viața așa cum voia, însă alcoolul i-a pus capăt.

Toți din jurul lui încercau să îl ajute să treacă peste dependență, dar Nichita deja avea ciroză.

Mânca ouă fierte cu slănină și bea vodcă, asta până s-a însurat. A început să mănânce  mâncare gătită și să fie mai îngrijit. Totuși, nu a renunțat la alcool și era dependent de vodcă, ajungând să consume până la două sticle pe zi.

Citește și: Marea iubire a lui Nichita Stănescu. Dora era mai mică cu 23 de ani, dar era „exact jumătatea lui.” Povestea de dragoste pe care puțini români o știu

Cu toate astea, nu era niciodată beat și chiar când ciroza avansase, nu și-a schimbat stilul de viață.

Pe 0 decembrie 1983, poetul a participat la nunta prietenilor lui. Era obosit pentru că nu dormise câteva nopți, iar după cină s-a retras în cameră. Duminică, pe 11 decembrie, Nichita a decis să se întoarcă la București. A ajuns seara în Gara de Nord și odată ajuns acasă, s-a culcat. S-a trezit că îi curgea sânge din buze și limbă, a chemat un prieten și l-a dus la spital, unde a mers pe picioarele lui. 

Criza a revenit, mai violentă, iar la ora 2 noaptea, poetul și-a dat ultima răsuflare. Medicii au pus diagnosticul stop cardio-respirator.

„Când oi muri, am să fiu un amărat de poet, care n-o să aibă nici cruce”, îi spunea Nichita prietenului său, Johnny Răducanu.

Parteneri
S-a întors la marea iubire, fost fotomodel Playboy, după 20 de ani de căsătorie. Cine este soția lui Daniel Pancu
Redactia.ro
Tunelurile vechi de aproape 130 de ani care leagă două orașe importante pe sub munți. De ce au fost abandonate
Click.ro
Cazul celor trei frați dați dispăruți: situația lor era în atenția autorităților. Tatăl lor, vizat de un ordin de protecție
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Impozit de 20 de euro pe cardurile de credit, pentru înarmare
EVZ.ro
Când începe și cât durează vacanța elevilor în luna octombrie. În ce zi se întorc în bănci din vacanța de toamnă
Spynews
Anunț trist despre Bruce Willis. Demi Moore a dat vestea: Este necesară o acceptare
Capital.ro
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret. Detaliile ieșite din comun de la ceremonie: „A fost cea mai frumoasă nuntă la care am participat vreodată”
Avantaje
CU CÂT se VINDE o BANCNOTĂ de 20 de LEI! UNII se ÎMBOGĂȚESC dacă o GĂSESC
Mediaflux
Video halucinant! Copiii dispăruți ai afaceristului Adrian Marțian au fost filmați! Nimeni nu știe nimic de ei. Ce spun pe înregistrare / VIDEO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cum arată Diandra Doris Moga după ce și-a topit acidul din buze. Cât de schimbată e ispita de la Insula Iubirii acum
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro