La scurt moment după ce a renunțat la arsenalul său nuclear rămas după ce s-a prăbușit Uniunea Sovietică pe teritoriul său, Ucraina a decis să semneze un acord cu Washingtonul, Londra și Moscova, reușind să schimbe armele pe o garanție a securității sale și a granițelor. În aceste momente, guvernul Ucrainei își pune întrebări cu privire la acea garanție.
Vladimir Putin are, din nou, o plângere complet diferită decât cea a guvernului ucrainean, astfel că președintele Rusiei promovează o teorie a conspirației, fiind, cel mai probabil, un pretext pentru a invada țara în operațiunea militară care a început joi. Acesta este de părere că Ucraina și Statele Unite complotează în secret pentru a pune înapoi arme nucleare în țară, susține ziarul american, scrie New York Times.
Toate aceste argumente au ocupat o treime din discursul președintelui Putin de luni, atunci când a făcut o serie de acuzații ciudate în care spunea că „Ucraina intenționează să creeze propriile sale arme nucleare, iar acest lucru nu este doar de laudă”.
Însă președintele Rusiei nu s-a oprit aici și a adăugat faptul că Statele Unite convertesc unele dintre rachetele sale defensive în arme ofensive și are de gând să pună arme nucleare pe teritoriul Ucrainei.
În anii 1990, Ucraina a renunțat la un arsenal imens de arme nucleare rămase din Uniunea Europeană, astfel că a folosit combustibilul nuclear din focoase pentru a produce energie în centralele sale nucleare.
Acum, Ucraina nu deține nici măcar infrastructura de bază pentru producerea combustibilului nuclear, cu toate că Vladimir Putin a declarat că poate relua rapid acest lucru. Oficialii americani au negat deseori că au de gând să plaseze arme nucleare în Ucraina și nu au avut nicioadată, în special deoarece Ucraina nu e membru NATO. În pofida acestui lucru, Vladimir Putin a ținut să construiască un caz ipotetic în care acest lucru s-ar putea întâmpla.
„Putin este atât de adânc intrat în nemulțumirile sale, încât nu își amintește cum noi am lucrat împreună atât de aproape – americani, ucraineni și ruși – pentru a ne asigura că spargerea arsenalului Uniunii Sovietice nu duce la crearea a trei noi state nucleare”, a spus Rose Gottemoeller, cel care a negociat noul tratat START pentru controlul armelor cu Rusia.
Vladimir Putin a spus apoi că este vorba doar o chestiune de timp până când Ucraina o să admisă în NATO și devine loc de lansare pentru potențiale atacuri asupra Rusiei.
Astfel că singura modalitate pentru a evita ca Ucraina să devină o platformă pentru armele americane, spune Putin, va fi să o preia sau să fie condusă de un guvern prietenos.