Depozit de deşeuri nucleare din Kiev, lovit de rachete. Se măsoară nivelul de radioactivitate din zonă

Depozit de deşeuri nucleare din Kiev, lovit de rachete. Se măsoară nivelul de radioactivitate din zonă
Rachetele rusești lovesc un sit de deșeuri radioactive

În noaptea de sâmbătă spre duminică, rachete rusești au lovit un sit de deșeuri radioactive din Kiev, provocând o anumită îngrijorare că efectele nu vor fi cunoscute până când bombardamentele și tirurile de rachete nu vor înceta, au declarat duminică oficiali guvernamentali din Ucraina. Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina a declarat că filiala din capitală a Asociației guvernamentale Radon a raportat că a văzut atacurile cu rachete pe camerele de securitate.

Rachetele rusești lovesc un sit de deșeuri radioactive

În data de 27 februarie 2022, la ora 01:20, ora Kievului, ca urmare a bombardării în masă a Kievului cu toate tipurile de arme antiaeriene și de rachete aflate la dispoziția Federației Ruse, rachetele au lovit situl de eliminare a deșeurilor radioactive al filialei din Kiev a Întreprinderii Specializate de Stat „Radon”.

Notificarea a fost anunțată prin telefon de către personalul Radon, care se afla în adăpost. Ca urmare a atacurilor în masă, care erau încă în curs de desfășurare, reprezentanții „Radon” anunțau că nu este posibil să se evalueze amploarea distrugerilor. sistemul automat de monitorizare a radiațiilor eșuând în a da o analiză corectă, dar camerele de supraveghere au înregistrat căderea rachetelor.

„Evaluarea situației radiațiilor va fi efectuată cu ajutorul dispozitivelor portabile după încheierea tirurilor. Conform evaluării preliminare a SNRIU, nu există pericol de protecție radioactivă pentru persoanele aflate în afara zonei de protecție sanitară a RWD Radon.”, anunțau reprezentanții „Radon”

Evaluarea va avea loc când se vor încehia atacurile rusești în zonă. În același timp, inspectoratul consideră că nu există nicio amenințare radioactivă pentru populația din afara unei zone tampon destinate să protejeze comunitățile de siturile de deșeuri radioactive.

Ucraina are destule astfel de situri regionale, inclusiv SISP de la Kiev. Acestea au fost construite pentru a accepta deșeurile rezultate din utilizarea radiațiilor în medicină, știință și „diferite industrii”, potrivit guvernului.

Care este situația astăzi, conform directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară al Ucrainei (SNRIU) a declarat AIEA că atât comunicațiile sale cu instalația, filiala din Kiev a Întreprinderii Specializate de Stat „Radon”, cât și sistemul de monitorizare a radiațiilor de la fața locului au fost restabilite în cursul dimineții de duminică.

SNRIU a declarat că se așteaptă să primească în curând rezultatele monitorizării radioactive la fața locului. Personalul de la instalație a fost nevoit să se adăpostească în timpul nopții, dar a putut evalua ulterior situația.

„Fac un apel urgent și ferm la toate părțile să se abțină”

Incidentul a avut loc la o zi după ce SNRIU a declarat că un transformator electric de la o instalație similară de eliminare a deșeurilor din apropierea orașului Harkov din nord-estul țării a fost avariat, de asemenea, fără a se raporta vreo emisie radioactivă. Astfel de instalații dețin de obicei surse radioactive dezafectate și alte deșeuri de nivel scăzut de la spitale și industrie.

„Aceste două incidente evidențiază riscul foarte real ca instalațiile cu materiale radioactive să sufere daune în timpul conflictului, cu consecințe potențial grave pentru sănătatea umană și pentru mediu.

Încă o dată, fac un apel urgent și ferm la toate părțile să se abțină de la orice acțiune militară sau de altă natură care ar putea amenința siguranța și securitatea acestor instalații.”, a declarat directorul general AIEA Grossi.

Directorul agenției mai spune că, deși aceste situri de depozitare nu conțin deșeuri radioactive de nivel înalt, deșeurile radioactive stocate și depozitate pot provoca totuși un impact radiologic grav, subliniind necesitatea de a le proteja. El a lăudat SNRIU și personalul de la instalațiile afectate pentru vigilența și curajul de care au dat dovadă în asigurarea continuă a securității și siguranței.

AIEA continuă să monitorizeze îndeaproape evoluțiile din Ucraina, acordând o atenție deosebită siguranței și securității reactoarelor sale nucleare. AIEA rămâne în contact permanent cu omologul său și oferă actualizări periodice cu privire la situația din Ucraina.