Potrivit incidenției cumulate a cazurilor de coronavirus din ultimele 14 zile, 3,11 la mia de locuitori, anunțată de Institutul Național de Sănătate Publică, Capitala României ar fi trebuit să intre în scenariul roșu. Acest lucru presupunea închiderea tuturor școlilor și desfășurarea cursurilor online. În urma unei ședințe a Comitetului Muncipal, INSP a venit cu o nouă rată de incidență, mai mică, 2,65 la mia de locuitori, explicând că această cifră a fost transmisă din eroare. Nelu Tătaru a oferit noi explicații prin care să elucideze misterul.
După ce au apărut discuții din cauza acestor modificări neașteptate care pun în pericol sănătatea bucureștenilor, Nelu Tătaru a explicat calculul care a stat la baza acestor rezultate. Ministrul Sănătății spune că datele folosite pentru a stabili incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 sunt cele oferite de Evidența Populației pentru fiecare localitate în parte. Cu puțin timp în urmă, specialiștii au afirmat că e greșit să calulezi în funcție de domiciliați, iar acel acel calcul trebuie să fie făcut în funcție de rezidenți.
„S-a făcut evaluarea fiecărui indice prezentat la nivelul fiecărui judeţ. Ţin să specific aici (…) că, dincolo de neînţelegerile iniţiale, s-a clarificat acest aspect şi datele care sunt precizate de către Evidenţa Populaţiei în fiecare localitate, referitoare la domiciliu, sunt cele care sunt luate în calcul pentru acel indice cumulat al cazurilor noi în ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori”, a declarat Nelu Tătaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Digi24.
De asemenea, ministrul Sănătății a adus lămuriri și cu privire la metoda de calcul folosită, din aceasta fiind excluse persoanele testate poztiv care fac parte din focare de infecție de COVID-19.
„Concret, luăm numărul de cazuri noi în ultimele 14 zile raportat la mia de locuitori, iar din aceste cazuri se scad acele focare care sunt în instituţii, bătrâni, copii, bolnavi neuropsihici sau unităţile sanitare care sunt izolate sau carantinate şi atunci numărul de cazuri noi care rămâne se raportează şi se adună ultimele cazuri noi din ultimele 14 zile şi se scad focarele şi se raportează la mia de locuitori”, a concluzionat acesta.
În cadrul conferinței de marți, Klaus Iohannis și-a exprimat îndoielile cu privire la diferențele de raportare dintre INSP și Grupul de Comunicare Strategică, afirmând în fața jurnaliștilor că este ciudat ceea ce se întâmplă și că este nevoie de o corelare rapidă între datele furnizate de cele două instituții reprezentative pentru această pandemie de coronavirus.
„Este ciudat că două instituții guvernamentale dau două rezultate diferite. După părerea mea, este urgentă nevoie de corelarea datelor între aceste instituții și aștept ca Guvernul să clarifice aceste probleme de urgență.
Am solicitat Guvernului să facă ordine în propriile instituții foarte rapid. Nu putem trăi cu două statistici”, a explicat președintele României.