Murături de toamnă. Care este secretul celor mai bune și gustoase murături de toamnă? Nutriționiștii spun că murăturile reprezintă cea mai gustoasă garnitură, mai ales în sezonul de iarnă. Iată ce trebuie să faci cu gogonelele, castraveții sau conopida pentru a ieși cât mai gustoase.
Murăturile pot fi preparate în mai multe feluri, iar cele mai populare sunt murăturile în saramură sau oțet. Ele mai pot fi asortate sau pot fi preparate simple, în funcție de preferințe. Indiferent de modul de preparare, nutriționiștii sunt de părere că acestea sunt o garnitură perfectă.
Din nefericire, legumele s-au scumpit foarte mult anul acesta, iar murăturile conservate pe care le putem cumpăra din magazine vor avea un preț mai mare ca de obicei. Însă, putem să le preparăm și singuri, în propria casă, după bunul plac.
Există foarte multe rețete pe internet care ne învață cum să punem corect murăturile și ce ingrediente trebuie să adăugăm pentru a deveni gustoase. Nina este una dintre gospodinele care fac cele mai bune murături, însă care este secretul ei pentru a le face gustoase și unice?
″În momentul în care punem saramura, o să rămână așa două zile la soare, fără capac, apoi, a doua zi, noi o să luăm apa. Saramura o fierbem din nou, o strecurăm și o turnăm peste castraveți din nou”, a spus Nina Rus, un producător de murături, la PRO TV.
Nutriționiștii spun că murăturile, mai ales cele făcute de noi, deoarece știm cu exactitate ce ingrediente am adăugat, sunt foarte benefice pentru corpul uman și susțin imunitatea organismului.
“Avem două efecte ale lor: vitamine și minerale din legume și apoi tot ce înseamnă fermenți vii, aceia de care ține imunitatea și echilibrul nostru. Toate elementele fermentate contribuie la îmbogățirea și să spunem întărirea florei microbiene intestinale, care e responsabilă de imunitate”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic.
De asemenea, există și excepții în care murăturile nu sunt recomandate pentru anumite persoane. De regulă, este vorba despre cei care au probleme cu inima, retenție de apă, hipertensiune sau edeme.
Gospodinele se pregătesc de toamnă și încep cumpărăturile de legume pentru murături. Prețurile continuă să crească, iar costurile pentru un borcan de murături făcut în casă poate ajunge să fie aproape egal cu cel al unuia din magazin.
Spre deosebire de anul trecut, costurile pentru a pune murături sunt mult mai mari. Prețurile legumelor s-au dublat la preț față de anul trecut. Castraveții murați, de exemplu, se găsesc acum la 3 lei, iar anul trecut era maxim 2 lei un borcan.
“Prețurile au crescut anul acesta cu aproximativ 20%, deoarece și materia primă s-a scumpit, iar dacă anul trecut găseam un borcan de murături asortate cu 10 lei, acum e 12 lei”, a spus Paul Căpușan, producător de murături.
Dacă o gospodină vrea să pună la murat 10 kilograme de gogoșari, gogonele, castraveți, conopidă și morcovi, ar trebui să scoată din buzunar în jur de 200 de lei . Pentru acest proces mai sunt necesare și alte condimente, precum sare, piper, oțet, usturoi, țelină. Pentru acestea ar trebui să plătim încă 50 de lei.
Citește și: Ce pui în ardeii iuţi cu oţet pentru un gust aparte. Aşa fac doar gospodinele pricepute