06 sept. 2022 | 15:06

Murături de toamnă. Secretul ca să iasă gustoase și crocante

Sfaturi Culinare
Murături de toamnă. Secretul ca să iasă gustoase și crocante
Murături de toamnă. Ce trebuie să adaugi pentru a fi foarte gustoase

Murături de toamnă. Care este secretul celor mai bune și gustoase murături de toamnă? Nutriționiștii spun că murăturile reprezintă cea mai gustoasă garnitură, mai ales în sezonul de iarnă. Iată ce trebuie să faci cu gogonelele, castraveții sau conopida pentru a ieși cât mai gustoase.

Murături de toamnă. Care este secretul celor mai bune murături

Murăturile pot fi preparate în mai multe feluri, iar cele mai populare sunt murăturile în saramură sau oțet. Ele mai pot fi asortate sau pot fi preparate simple, în funcție de preferințe. Indiferent de modul de preparare, nutriționiștii sunt de părere că acestea sunt o garnitură perfectă.

Din nefericire, legumele s-au scumpit foarte mult anul acesta, iar murăturile conservate pe care le putem cumpăra din magazine vor avea un preț mai mare ca de obicei. Însă, putem să le preparăm și singuri, în propria casă, după bunul plac.

Există foarte multe rețete pe internet care ne învață cum să punem corect murăturile și ce ingrediente trebuie să adăugăm pentru a deveni gustoase. Nina este una dintre gospodinele care fac cele mai bune murături, însă care este secretul ei pentru a le face gustoase și unice?

″În momentul în care punem saramura, o să rămână așa două zile la soare, fără capac, apoi, a doua zi, noi o să luăm apa. Saramura o fierbem din nou, o strecurăm și o turnăm peste castraveți din nou”, a spus Nina Rus, un producător de murături, la PRO TV.

Ce spun nutriționiștii despre murături

Nutriționiștii spun că murăturile, mai ales cele făcute de noi, deoarece știm cu exactitate ce ingrediente am adăugat, sunt foarte benefice pentru corpul uman și susțin imunitatea organismului.

“Avem două efecte ale lor: vitamine și minerale din legume și apoi tot ce înseamnă fermenți vii, aceia de care ține imunitatea și echilibrul nostru. Toate elementele fermentate contribuie la îmbogățirea și să spunem întărirea florei microbiene intestinale, care e responsabilă de imunitate”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic.

De asemenea, există și excepții în care murăturile nu sunt recomandate pentru anumite persoane. De regulă, este vorba despre cei care au probleme cu inima, retenție de apă, hipertensiune sau edeme.

Cât ne costă să punem murături pentru toamnă

Gospodinele se pregătesc de toamnă și încep cumpărăturile de legume pentru murături. Prețurile continuă să crească, iar costurile pentru un borcan de murături făcut în casă poate ajunge să fie aproape egal cu cel al unuia din magazin.

Spre deosebire de anul trecut, costurile pentru a pune murături sunt mult mai mari. Prețurile legumelor s-au dublat la preț față de anul trecut. Castraveții murați, de exemplu, se găsesc acum la 3 lei, iar anul trecut era maxim 2 lei un borcan.

“Prețurile au crescut anul acesta cu aproximativ 20%, deoarece și materia primă s-a scumpit, iar dacă anul trecut găseam un borcan de murături asortate cu 10 lei, acum e 12 lei”, a spus Paul Căpușan, producător de murături.

Dacă o gospodină vrea să pună la murat 10 kilograme de gogoșari, gogonele, castraveți, conopidă și morcovi, ar trebui să scoată din buzunar în jur de 200 de lei . Pentru acest proces mai sunt necesare și alte condimente, precum sare, piper, oțet, usturoi, țelină. Pentru acestea ar trebui să plătim încă 50 de lei.

Citește și: Ce pui în ardeii iuţi cu oţet pentru un gust aparte. Aşa fac doar gospodinele pricepute

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice raportul Pentagonului
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Capital.ro
Weekendul de Florii, în București. Străzi Deschise, concerte, târguri, expoziții în perioada 26 - 28 aprilie 2024
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
BANII de PENSIE sunt GATA! Marcel Boloș a CONFIRMAT OFICIAL
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro