05 sept. 2022 | 14:04

Ce pui în ardeii iuţi cu oţet pentru un gust aparte. Aşa fac doar gospodinele pricepute

Utile
Ce pui în ardeii iuţi cu oţet pentru un gust aparte. Aşa fac doar gospodinele pricepute
Ingrediente pentru reteta de ardei iuti in otet

Ce trebuie să pui în ardeii iuți pentru un gust aparte. Ardeii iuți cu oțet sunt nelipsiți de pe mesele românilor, mai ales iarna, iar gospodinele care îi prepară știu ce trebuie să adauge în conținutul unui borcan pentru a avea un gust special. Ei sunt consumați la ciorbă, punându-se câteva rondele în farfurie, sau alături de alte preparate.

Ce pui în ardeii iuţi cu oţet pentru un gust aparte

Ardeii iuți sunt murături care, de regulă, nu pun pun probleme, în sensul că nu fac nici floare, nici nu fermentează și nici nu se înmoaie, iar asta datorită iuțelii lor naturale. Însă pentru ca ardeii iuți în oțet să iasă gustoși, gospodinele pun un ingredient special, și anume, usturoiul.  Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru acest tip de murături:

  • 4 kg ardei iute
  • usturoi 6 capete
  • sare 1 lingură
  • zahăr 0,5 linguriță
  • acid citric 4-5 bucăți
  • oțet de mere sau struguri 100 ml

Mod de preparare

Pentru a prepara ardeii iuți în oțet, se spală ardeiul și se taie în bucăți de aproximativ 2 cm. Se curăță usturoiul, se pune o mână de usturoi pe fundul borcanului, apoi se umple cu ardei. În fiecare borcan se adaugă o lingură de sare grunjoasă, jumătate de lingură de zahăr, o linguriță de acid citric și câte 100 ml de oțet.

Apoi, se umple cu apă fiecare borcan, se pun capacele, se strâng bine și se întorc borcanele cu capacele în jos. Se pune apoi o pătură peste ele și se lasă să se răcească încet, cam 20-24 de ore. După acest timp, borcanele cu ardei iuți se depozitează în beci sau în cămară.

Ardeii iuți în oțet, la fel ca și alte legume murate în oțet, au nevoie de o atenție specială atunci când se prepară marinada. Ea este, de altfel, un alt secret al acestor murături. Trebuie deci să existe un real echilibru între gustul de dulce-sărat-acru.

Zahărul este folosit în murăturile cu oțet, fiind imposibil a a obține un gust delicios combinând doar oțetul apa și sarea. Cei care evită să consume zahăr, pot opta pentru murăturile în saramură. O alternativă la zahăr ar putea fi mierea de albine. Ea se poate folosi în cazul ardeilor iuți murați sau la salata de sfeclă roșie, spre exemplu.

Marinada trebuie să aibă gust și echilibru al gustului. În rest, condimentele care se folosesc la murăturile în oțet sunt similare celor murate în saramură. Hreanul sau boabele de muștar au rolul de a menține legumele tari.

HOROSCOP 28 APRILIE-4 MAI 2025 cu Roxana Ivanciu
×