Multinaționalele vor fi impozitate de România. Data la care intră în vigoare măsura. Cât vor plăti

Începând cu anul viitor, multinaționalele care desfășoară afaceri în România vor fi impozitate, potrivit anunțului făcut de Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Măsura are ca scop asigurarea unei competiții echilibrate și se aplică la nivel european. Prin urmare, România nu va fi afectată la nivelul locurilor de muncă și nici în ceea ce privește beneficiile pe care le are în urma prezenței acestor companii pe teritoriul nostru. Mai multe detalii, în continuare.

Multinaționalele vor fi impozitate de România

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat la întoarcere din Bruxelles că, începând cu ianuarie 2023, România va impozita multinaționalele cu 15% din profit, măsură menită să asigure o competiție echilibrată, scrie impact.ro.

Acesta a mai spus, totodată, că prioritățile Guvernului României pentru anul în curs vizează o reducere semnificativă a deficitului fiscal de TVA, precum și reducerea evaziunii fiscale.

„Am participat astăzi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliul Afaceri Economice și Financiare (Ecofin) unde am transmis un mesaj clar: România pregătește transpunerea rapidă a regulilor stabilite de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind impozitarea multinaționalelor cu 15% pe profit. Ambiția noastră este să putem fi gata de a aplica acest plafon chiar începând cu 1 ianuarie 2023!

Mai ales în contextul actualei crize energetice, suntem datori să ne asigurăm că marile corporații care activează pe piața locală plătesc o marjă corectă de impozit, adaptată afacerilor de miliarde de euro pe care le fac în România.

De aceea, i-am spus comisarului european pentru economie, dl Paulo Gentiloni că această țintă vine în continuarea unei alte priorități a Guvernului, aceea de a micșora semnificativ în acest an deficitul fiscal de TVA și de a reduce evaziunea fiscală. Vrem să avem resurse pentru a ca nici un cent din suma record planificată pentru investiții publice în 2022, de 6,7% din PIB“, a transmis, marți seară, ministrul Finanțelor pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Multinaționalele au primit o lovitură dură. 130 de state s-au aliat împotriva lor

Data la care intră în vigoare măsura

Despre măsuri, oficialul a spus că este convins că acestea sunt nu doar juste, ci și necesare, atât din punct de vedere economic, cât și social.

„Sunt convins că aceste măsuri sunt juste și necesare atât economic, cât și social. Este vital ca o parte din această valoare adăugată produsă în economie să se întoarcă la români, finanțând măsuri de stimulare a micilor întreprinderi, a fermierilor și a tuturor celor care trăiesc cinstit de pe urma unei afaceri de familie“, a mai notat Adrian Câciu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI