Lovitură dură pentru multinaționale! Ce sunt obligate să facă din anul 2023

Lovitură dură pentru multinaționale! Ce sunt obligate să facă din anul 2023
Lovitura dura pentru multinationale! Ce sunt obligate sa faca din anul 2023

Comunitatea internațională încheie un acord fiscal revoluționar pentru era digitală. Multinaționalele vor fi obligate să facă un lucru din anul 2023. Despre ce este vorba, sunt vizate și companiile din România.

Ce se întâmplă din 2023. Noi taxe pentru multinaţionale

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) a anunţat, vineri seară, că s-a ajuns la un acord internaţional privind impozitarea companiilor multinaţionale cu 15% şi redistribuirea unei părţi a profiturilor, începând din anul 2023.

Anunț major făcut de OECD

Reforma majoră a sistemului fiscal internațional finalizată de OCDE va ​​asigura că întreprinderile multinaționale (EMN) vor fi supuse unei cote de impozitare de minimum 15% începând cu 2023.

„Acordul de referință, convenit de 136 de țări și jurisdicții care reprezintă mai mult de 90% din PIB-ul global, va realoca, de asemenea, peste 125 miliarde de dolari din profiturile celor mai mari companii multinaţionale în toate ţările din lume, astfel încât să se asigure că aceste firme achită contribuţii fiscale corecte oriunde desfăşoară activităţi şi generează profituri”, precizează OECD.

Acordul este susținut de toate țările OECD și G20

După ani de negocieri intense pentru a aduce sistemul fiscal internațional în secolul 21, 136 de jurisdicții (din cei 140 de membri ai Cadrului inclusiv OECD) s-au alăturat declarației privind soluția cu doi piloni pentru a aborda provocările fiscale care decurg din Digitalizarea economiei.

Odată ce Estonia, Ungaria și Irlanda s-au alăturat acordului, acordul este susținut acum de toate țările OECD și G20. Patru țări – Kenya, Nigeria, Pakistan și Sri Lanka – nu au aderat încă la acord.

Ce prevede acordul global

Acordul global privind impozitul minim nu urmărește eliminarea concurenței fiscale, ci are ca bază „Soluţia pe Doi Piloni”, care urmează să fie propusă spre aprobarea Grupului statelor dezvoltate şi emergente (G20).

„Pilonul întâi” va asigura o distribuire mai corectă a profiturilor și a drepturilor de impozitare între țări în raport cu cele mai mari și mai profitabile întreprinderi multinaționale.

„Pilonul doi” prevede introducerea unui impozit corporativ mondial de 15%, care li se va aplica firmelor multinaţionale ce au venituri de peste 750 de milioane de euro (867 de milioane de dolari, conform valorii actuale de conversie). Acest mecanism ar urma să genereze venituri fiscale suplimentare de 150 de miliarde de dolari anual, la nivel mondial.

Nume-cheie din OECD salută decizia istorică

În cadrul pilonului 1, se așteaptă ca drepturile de impozitare asupra profitului de peste 125 miliarde USD să fie realocate în fiecare an jurisdicțiilor pieței. Experții sunt de părere că valoarea veniturilor țărilor în curs de dezvoltare va fi mai mare decât cea a economiilor mai avansate.

Beneficii anunțate de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare

Pilonul doi introduce o rată minimă a impozitului la 15%. Noua rată minimă de impozitare se va aplica companiilor cu venituri peste 750 de milioane EUR și se estimează că va genera anual aproximativ 150 miliarde USD venituri fiscale suplimentare. Alte beneficii vor apărea, de asemenea, din stabilizarea sistemului fiscal internațional și din certitudinea fiscală sporită pentru contribuabili și administrațiile fiscale.

„Decizia de astăzi va face ca acordurile noastre fiscale internaționale să fie mai echitabile și să funcționeze mai bine”, a declarat secretarul general al OECD, Mathias Cormann.

„Aceasta este o victorie majoră pentru un multilateralism eficient și echilibrat. Este un acord de anvergură care asigură că sistemul nostru fiscal internațional este adecvat scopului într-o economie mondială digitalizată și globalizată. Acum trebuie să lucrăm rapid și sârguincios pentru a asigura punerea în aplicare eficientă a acestei reforme majore ”, a spus secretarul general Cormann.

Convenția este deja în curs de dezvoltare

Țările își propun să semneze o convenție multilaterală în cursul anului 2022, cu implementarea efectivă în 2023. Convenția este deja în curs de dezvoltare și va fi folosită pentru punerea în aplicare a dreptului de impozitare nou convenit în cadrul Pilonului 1. OCDE va ​​elabora reguli pentru introducerea pilonului doi în legislația internă în 2022, astfel încât să fie eficient din 2023.