08 oct. 2021 | 20:57

Lovitură dură pentru multinaționale! Ce sunt obligate să facă din anul 2023

News
Lovitură dură pentru multinaționale! Ce sunt obligate să facă din anul 2023
Lovitura dura pentru multinationale! Ce sunt obligate sa faca din anul 2023

Comunitatea internațională încheie un acord fiscal revoluționar pentru era digitală. Multinaționalele vor fi obligate să facă un lucru din anul 2023. Despre ce este vorba, sunt vizate și companiile din România.

Ce se întâmplă din 2023. Noi taxe pentru multinaţionale

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) a anunţat, vineri seară, că s-a ajuns la un acord internaţional privind impozitarea companiilor multinaţionale cu 15% şi redistribuirea unei părţi a profiturilor, începând din anul 2023.

Anunț major făcut de OECD

Reforma majoră a sistemului fiscal internațional finalizată de OCDE va ​​asigura că întreprinderile multinaționale (EMN) vor fi supuse unei cote de impozitare de minimum 15% începând cu 2023.

„Acordul de referință, convenit de 136 de țări și jurisdicții care reprezintă mai mult de 90% din PIB-ul global, va realoca, de asemenea, peste 125 miliarde de dolari din profiturile celor mai mari companii multinaţionale în toate ţările din lume, astfel încât să se asigure că aceste firme achită contribuţii fiscale corecte oriunde desfăşoară activităţi şi generează profituri”, precizează OECD.

Acordul este susținut de toate țările OECD și G20

După ani de negocieri intense pentru a aduce sistemul fiscal internațional în secolul 21, 136 de jurisdicții (din cei 140 de membri ai Cadrului inclusiv OECD) s-au alăturat declarației privind soluția cu doi piloni pentru a aborda provocările fiscale care decurg din Digitalizarea economiei.

Odată ce Estonia, Ungaria și Irlanda s-au alăturat acordului, acordul este susținut acum de toate țările OECD și G20. Patru țări – Kenya, Nigeria, Pakistan și Sri Lanka – nu au aderat încă la acord.

Ce prevede acordul global

Acordul global privind impozitul minim nu urmărește eliminarea concurenței fiscale, ci are ca bază „Soluţia pe Doi Piloni”, care urmează să fie propusă spre aprobarea Grupului statelor dezvoltate şi emergente (G20).

„Pilonul întâi” va asigura o distribuire mai corectă a profiturilor și a drepturilor de impozitare între țări în raport cu cele mai mari și mai profitabile întreprinderi multinaționale.

„Pilonul doi” prevede introducerea unui impozit corporativ mondial de 15%, care li se va aplica firmelor multinaţionale ce au venituri de peste 750 de milioane de euro (867 de milioane de dolari, conform valorii actuale de conversie). Acest mecanism ar urma să genereze venituri fiscale suplimentare de 150 de miliarde de dolari anual, la nivel mondial.

Nume-cheie din OECD salută decizia istorică

În cadrul pilonului 1, se așteaptă ca drepturile de impozitare asupra profitului de peste 125 miliarde USD să fie realocate în fiecare an jurisdicțiilor pieței. Experții sunt de părere că valoarea veniturilor țărilor în curs de dezvoltare va fi mai mare decât cea a economiilor mai avansate.

Beneficii anunțate de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare

Pilonul doi introduce o rată minimă a impozitului la 15%. Noua rată minimă de impozitare se va aplica companiilor cu venituri peste 750 de milioane EUR și se estimează că va genera anual aproximativ 150 miliarde USD venituri fiscale suplimentare. Alte beneficii vor apărea, de asemenea, din stabilizarea sistemului fiscal internațional și din certitudinea fiscală sporită pentru contribuabili și administrațiile fiscale.

„Decizia de astăzi va face ca acordurile noastre fiscale internaționale să fie mai echitabile și să funcționeze mai bine”, a declarat secretarul general al OECD, Mathias Cormann.

„Aceasta este o victorie majoră pentru un multilateralism eficient și echilibrat. Este un acord de anvergură care asigură că sistemul nostru fiscal internațional este adecvat scopului într-o economie mondială digitalizată și globalizată. Acum trebuie să lucrăm rapid și sârguincios pentru a asigura punerea în aplicare eficientă a acestei reforme majore ”, a spus secretarul general Cormann.

Convenția este deja în curs de dezvoltare

Țările își propun să semneze o convenție multilaterală în cursul anului 2022, cu implementarea efectivă în 2023. Convenția este deja în curs de dezvoltare și va fi folosită pentru punerea în aplicare a dreptului de impozitare nou convenit în cadrul Pilonului 1. OCDE va ​​elabora reguli pentru introducerea pilonului doi în legislația internă în 2022, astfel încât să fie eficient din 2023.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Ce se mănâncă în Postul Crăciunului. Nu trebuie să lipsească aceste alimente
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mesajul lui chef Nicolai Tand după câștigarea marelui premiu în Finala Asia Express, sezonul 7. Ce a transmis concurentul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro