05 iul. 2021 | 00:02

Multinaționalele au primit o lovitură dură. 130 de state s-au aliat împotriva lor

News
Multinaționalele au primit o lovitură dură. 130 de state s-au aliat împotriva lor
Amazon, Facebook și Apple, vor fi impozitați

Presa occidentală spune că 130 de țări și jurisdicții s-au alăturat unui nou plan cu doi piloni. Planul dorește să reformeze regulile internaționale de impozitare. Demeresul este și pentru a se asigura că multinaționalele plătesc o parte echitabilă din impozit oriunde operează. Unele state UE au refuzat să se înscrie în acest demers.

Multinaționalele obligate la o cotă minimă a impozitului pe profit

Cele 130 de țări și jurisdicții, reprezentând peste 90% din PIB-ul global, s-au alăturat Declarației de stabilire a unui nou cadru pentru reforma fiscală internațională. Un grup mic din cei 139 de membri ai cadrului inclusiv nu s-au alăturat încă declarației în acest moment. Restul elementelor cadrului, inclusiv planul de implementare, vor fi finalizate în octombrie, se spune în comunicat.

Cadrul actualizează elementele cheie ale sistemului fiscal internațional vechi de un secol, care nu mai este adecvat scopului într-o economie globalizată și digitalizată ca cea de acum. Pachetul cu doi piloni este rezultatul negocierilor coordonate de OCDE pentru o mare parte din ultimul deceniu. Proiectul își propune să se asigure că marile întreprinderi, multinaționalele, plătesc impozite acolo unde își desfășoară activitatea și câștigă profituri, adăugând în același timp certitudinea și stabilitatea mult sistemul fiscal internațional.

„Pilonul 1 va asigura o distribuție mai echitabilă a profiturilor și a drepturilor de impozitare între țări în ceea ce privește multinaționalele mari, inclusiv companiile digitale. Ar aloca din nou unele drepturi de impozitare asupra multinaționalelor din țările lor de origine pe piețele unde au activități comerciale și obțin profituri, indiferent dacă firmele au o prezență fizică acolo.

Al doilea pilon urmărește să pună bazele concurenței în ceea ce privește impozitul pe profit, prin introducerea unei cote minime globale de impozitare pe care țările să o poată utiliza pentru a-și proteja bazele de impozitare.”, se explică în proiectul OECD.

Google, Amazon, Facebook și Apple, vor fi impozitați

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a declarat că multinaționalele globale, inclusiv giganții americani Google, Amazon, Facebook și Apple, vor fi impozitați cu o rată de cel puțin 15%, odată ce acordul va fi implementat.

Noul regim fiscal va adăuga aproximativ 150 de miliarde de dolari la casetele guvernamentale la nivel global. Acordul formal urmează aprobării de către grupul G7 al națiunilor bogate luna trecută, la întâlnirea din Marea Britanie. Negocierile trec acum la o reuniune a grupului G20 al economiilor dezvoltate și emergente pe 9 și 10 iulie la Veneția, Italia. Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că ultimul acord „ne pune într-o distanță izbitoare de un acord global deplin pentru a opri cursa până la capăt pentru impozitele pe profit”.

Germania, un alt sprijin al reformei fiscale, a salutat decizia ​​ca un „pas colosal către justiția fiscală”, iar Franța a spus că este „cel mai important acord fiscal din ultimul secol”. Ministrul britanic de finanțe Rishi Sunak, a cărui țară deține în prezent președinția G7, a declarat:

„Faptul că 130 de țări din întreaga lume, inclusiv toate G20, sunt acum la bord, marchează un pas suplimentar în misiunea noastră de reformare a impozitului global”.

Irlanda și Ungaria au refuzat să adere

Însă țările Uniunii Europene, Irlanda și Ungaria, cu taxe reduse, au refuzat să adere la acordul încheiat în cadrul OCDE, a spus organizația, subliniind diviziunile persistente privind impozitarea globală. Ambele țări fac parte dintr-un grup de națiuni ale UE, inclusiv Luxemburg și Polonia, care s-au bazat pe cote de impozitare scăzute pentru a atrage multinaționalele și a-și construi economiile.

Irlanda, țara UE a giganților tehnologici Facebook, Google și Apple, are o rată a impozitului pe profit de doar 12,5%. Ministrul irlandez de Finanțe, Paschal Donohoe, a avertizat că noile reguli, dacă ar fi atinse, ar putea face ca Irlanda să piardă 20% din veniturile sale corporative.

Nouă dintre cei 139 de participanți la discuții nu au semnat până acum acordul. Însă China, a cărei poziție a fost urmărită cu atenție, oferind stimulente fiscale sectoarelor cheie, a aprobat acordul.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Victor Ponta, o nouă poză cu Donald Trump. Diversiunea lansată de Realitatea TV, demontată magistral de fostul premier
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct: Mă dezic total!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro