Motivul pentru care Volodimir Zelenski exclude pacea cu Rusia. Anunțul liderului ucrainean după întânirea cu Antonio Guterres și Recep Tayyip Erdogan

Motivul pentru care Volodimir Zelenski exclude pacea cu Rusia. Anunțul liderului ucrainean după întânirea cu Antonio Guterres și Recep Tayyip Erdogan
Volodimir Zelenski și Vladimir Putin

În cursul zilei de ieri, președintele ucrainean i-a primit pe secretarul general ONU și pe liderul turc la Palatul Potochki, din Liov, acolo unde au purtat discuții aprinse privind tensiunile existente în Ucraina în contextul amenințării rusești. Ulterior, Volodimir Zelenski a povestit ce a stabilit cu cei doi oficiali, dar și lucrurile pe care nu le va accepta sub nicio formă.

Cele mai importante subiecte abordate în timpul reuniunii dintre Zelenski, Guterres și Erdogan

Inițial, au fost purtate discuții private între liderul ucrainean și turc, până la sosirea secretarului general ONU. La reuniunea trilaterală s-a vorbit depsre posibilitatea de încheiere a războiului și despre îndepărtarea rușilor de pe teritoriul ucrainean pe cale diplomatică. De asemenea, a fost abordată problema exporturilor de cereale și găsirea unei soluții prin care să se evite blocajele în acest sens.

Cei trei oficiali au vizitat ieri portul Odesa de la Marea Neagră, acolo unde exporturile de cereale au fost reluate cu ajutorul unui acord intermediat de ONU.

„Am avut o întâlnire cu secretarul general ONU, Antonio Guterres, în Lviv. Am convenit să continuăm coordonarea aplicării iniţiativei privind cerealele. Am discutat şi despre posibile direcţii de a dezvolta acordul, despre problema deportărilor ilegale şi forţate ale cetăţenilor ucraineni, despre eliberarea personalului nostru militar şi a medicilor aflaţi în captivitate”, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit cotidianului Le Monde.

Volodimir Zelenski a anunțat că a solicitat din partea ONU securitatea centralei de la Zaporojie, insistând asupra eliminării șantajului nuclear, pe care Vladimir Putin în folosește de mult timp încoace.

„A fost acordată o atenţie specială subiectului şantajului nuclear practicat de Rusia la Centrala nucleară de la Zaporojie. Această teroare exercitată deliberat de agresor poate avea consecinţe catastrofale pentru întreaga lume.

Prin urmare, Naţiunile Unite trebuie să garanteze securitatea acestui obiectiv strategic, demilitarizarea sa şi eliberarea totală de sub controlul trupelor ruse”, a subliniat Zelenski.

Concluziile lui Volodimir Zelenski după vizita președintelui turc și a secretarului ONU

Recep Tayyip Erdogan a venit pentru prima oară în Ucraina, de la începutul invaziei rusești, iar în cadrul întâlnirii, acesta a încercat să analizeze aspectele relației Turcia – Ucraina, privind un partneriat strategic. De asemenea, liderul turc a declarat că ar dori să organizeze o întâlnire între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

În urma discuțiilor purtate cu cei doi musafiri, Zelenski susține că orice posibilă pace cu Rusia va fi exclusă, atâta timp cât trupele rusești se află pe teritoriul ucrainean.

„Oamenii care ucid, violează, atacă oraşele noastre civile cu rachete de croazieră zilnic nu pot să vrea pacea. Trupele ruse trebuie mai întâi să părăsească teritoriul nostru, apoi vom vedea”, a declarat Zelenski după întâlnirea de ieri, subliniind că nu are încredere în Rusia.