Motivul pentru care urmează o iarnă dificilă pentru elevi. OMS a făcut anunțul

Motivul pentru care urmează o iarnă dificilă pentru elevi. OMS a făcut anunțul
Motivul pentru care urmeaza o iarna dificila pentru elevi

Specialiștii OMS avertizează elevii români că iarna aceasta va fi una extrem de grea pentru sistemul de învățământ românesc. Oficialii țării se gândesc de acum la problemele ce ar putea apărea în următoarele luni, cu sau fără posibilitatea răspândirii tulpinei Omicron COVID. Ce spune ministrul Educației Sorin Cîmpeanu despre actualul context epidemiologic.

Ce probleme ar putea elevii în școli, după apariția tulpinei Omicron

Noua tulpină Omicron a fost depistată, deja, în mai multe țări europene, lucru ce-i îngrijorează pe reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, oficialii așteptându-se la un nou val posibil de infectări cu noua variantă originară din Africa.

Cu toate astea, conform unui studiu realizat de americanii de la Education Week, chiar și fără complicațiile aduse de noua tulpină a virusului COVID, iarna ce tocmai a început nu va fi deloc ușoară pentru elevi, din pricina situației epidemiologice.

Statisticile sunt alarmante, iar specialiștii se așteaptă la un val nou de infectări cu tulpina Omicron, în special după jumătatea lunii decembrie, când oamenii sărbătoresc Crăciunul în familie, vizitându-și, de obicei, rudele și apropiații, mobilitatea fiind una destul de crescută în această perioadă.

Potrivit celor de la Education Week, în cazul în care americanii ar renunța definitiv la mască, în momentul în care se vaccinează, rata de infectare s-ar putea dubla până la sfârșitul lunii ianuarie 2022, având în vedere contextul pandemic actual din Statele Unite ale Americii.

Așadar, specialiștii sunt de părere că directorii școlilor și a tuturor instituțiilor de învățământ trebuie să dezvolte planuri care să permită ajustarea rapidă a regulilor privind distanțarea și purtatul măștii, în funcție de evoluția epidemiologică la nivel local.

Ce spune ministrul Educației despre măsurile de protecție din cadrul școlilor din România

De asemenea, în școlile unde cel puțin jumătate dintre elevi sunt imunizați, cercetătorii spun că purtarea obligatorie a măștii ar putea fi eliminată, fără riscul unei creșteri a riscului de infectare în învățământul secundar, atât timp cât rata infecțiilor la nivelul comunității rămâne foarte mică, de sub 4 cazuri noi pe zi la 100.000 de locuitori.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a vorbit despre cum se va desfășura anul școlar în România, după apariția noii tulpini Omicron. Ce se va întâmpla după vacanța de iarnă a elevilor.

„Ca ministru al Educației am anunțat deja programul, nu iau în considerare nimic altceva decât îmi vor spune autoritățile medicale. Până în acest moment, autoritățile sanitare în frunte cu ministrul Sănătății, nu au considerat necesar să previzionăm măsuri pe acest palier. Vacanța de Sărbători este cea cunoscută”, a spus ministrul Educaţiei, potrivit Antena 3.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI