Băncile din România s-au pus cu răul pe români. Cu greu mai acordă credite și mai acceptă refinanțări. Astăzi vă prezentăm motivul pentru care un român cu salariu mare nu a primit creditul de nevoi personale dorit de la bancă. Care este explicaţia de care vrei să ai habar.
Consiliul Concurenţei a anunţat primele concluzii în urma controlului efectuat la 12 bănci din România. Acestea sunt bănuite că ar fi format un cartel pentru a bloca accesul clienţilor la împrumuturi.
După verificarea documentelor din telefoanele şi computerele bancherilor, inspectorii au concluzionat că aceştia s-ar fi coordonat nu doar pentru a bloca accesul la credite al românilor, precum şi pentru a îngreuna refinanţarea. De partea cealaltă, bancherii neagă toate acuzațiile.
Consiliul Concurenţei susţine că pentru această situație primul vinovat este Biroul de Credit, acolo unde se calculează scorul de credit, respectiv FICO. Acesta se bazează pe istoricul de creditare al fiecărui client, care variază între 300, cel mai slab şi 850, cel mai bun.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei a spus: „Ceea ce suspectăm e modul cum funcţionează Biroul de Credit, cum se calculează scorul”.
Un exemplu din care se poate vedea că băncile pun bețe în roate celor care vor să se împrumute este Alexandru, potrivit observatornews.ro.
Citește și: Cum afli dacă ești în Biroul de credite
Chiar dacă omul are un salariu bun şi un istoric de creditare fără probleme, instituțiile financiare refuză să-i acorde un credit, motivând că scorul FICO este mic.
„Credit de nevoi personale de 150.000 de lei. Atât am cerut şi m-au refuzat, din cauza scorului FICO, că nu era 600, era 580. Am făcut o refinanţare. Nu ştiu cum dau la alţii credite dacă au salarii mai mici. Eu mă duc cu salariu de aproape 9.000 de lei şi sunt refuzat?!”, se plânge Alexandru.
În teorie, scorul FICO se calculează în funcţie de creditele în derulare, durata lor, întârzierile la plată, fiind o componentă importantă pentru a obţine creditul.
Citește și: De ce mai controlează Consiliul Concurenței băncile din România
”În momentul în care mergi din bancă în bancă şi soliciţi un credit, numărul de interogări are un impact considerabil asupra scorului FICO. Aşadar, cu cât ai mai multe interogări, cu atât scorul FICO scade”, a declarat Camelia Gădinaru, broker de credite.
Nu în ultimul rând, Consiliul Concurenţei continuă să strângă probe şi în ancheta pornită acum un an, după ce inspectorii au ajuns la concluzia că se prea poate ca 10 bănci să se fi înţeles pentru a creşte ratele românilor la credite.