Situație tensionată în sistemul bancar de la noi din țară, în contextul acțiunii demarate la începutul acestei săptămâni de autorități. Cât ar putea dura, de fapt, investigația Consiliului Concurenței la băncile care participă la stabilirea ROBOR. În cazul în care se vor descoperi nereguli, dovezi ale unei posibile înțelegeri între cele zece, amenzile vor fi uriașe.
Cele zece bănci care participă la stabilirea ratei de referință ROBOR au devenit subiectul unei investigații demarate în această săptămână de Consiliul Concurenței. Autoritățile vor să verifice dacă există dovezi ale unor practici anticoncurențiale, cum ar fi înțelegeri între aceste instituții pentru fixarea ROBOR la un nivel cât mai ridicat.
Joi, Consiliul Concurenței a anunțat că au fost încheiate inspecțiile inopinante efectuate la cele zece bănci participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR.
„Consiliul Concurenţei a finalizat inspecţiile inopinate efectuate la cele 10 bănci participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR. Inspecţiile s-au derulat în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referinţă pentru ROBOR şi ROBID).
Astfel, investigaţia vizează activitatea băncilor pe piaţa monetară interbancară desfăşurată în cadrul procedurii de fixing, precum şi cea desfăşurată în intervalul de 15 minute după efectuarea „fixingului”, respectiv atragerea şi plasarea depozitelor interbancare de către băncile participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBOR/ROBID la nivel national”, anunţă autoritatea de concurenţă.
Investigația nu se va finaliza prea curând, aceasta putând să dureze până la doi ani. În cazul în care se vor confirma practici anticoncurențiale, sancțiunile vor fi uriașe. În aceste situații, amenzile aplicate ar putea valora 10% din cifra de afaceri a băncilor vizate, a explicat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
„Documentele ridicate în cadrul inspecţiilor inopinate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice. Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.
Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor”, mai arată autoritatea de concurenţă.