Atunci când mâncăm ceva acru, de cele mai multe ori ne strâmbăm. Kiwi și varza murată îți fac gura apă? Dacă da, îi puteți mulțumi neurotransmițătorului care reglează starea de spirit numit serotonină. Conform cercetătorilor, serotonina vă poate permite să gustați alimente acre, potrivit unui studiu publicat în Journal of Neuroscience.
Atunci când mâncați un aliment acru, acidul din acesta declanșează un răspuns în celulele receptoare ale gustului care se găsesc pe papilele gustative. Receptorii gustativi eliberează compuși chimici concepuți pentru a se bloca în celulele nervoase speciale de pe limbă, care apoi transmit mesaje către creier.
Studii anterioare au sugerat că mâncarea acră determină eliberarea de serotonină. Substanța de serotonină este un compus care poate afecta multe funcții corporale de bază, cum ar fi apetitul, somnul, memoria, dispoziția și dorința sexuală. De obicei, auzim despre rolul serotoninei în creier. Este adesea asociată cu sentimentul de fericire.
De fapt, compusul serotonină poate fi găsit în mai multe părți ale corpului, inclusiv în sistemul nervos central, pe limbă. Poate că, s-au gândit cercetătorii, substanța de serotonină transmite mesajul acru de la receptorii de gust la nervii de pe limbă.
Pentru a testa acest lucru, cercetătorii au programat o proteină cu strălucire verde pentru a se potrivi în orice receptor de serotonină de pe celulele nervoase. Ei au găsit cea mai mare concentrație de proteine fluorescente pe partea limbii cunoscută pentru detectarea gusturilor acide.
Se știe că și alte alimente declanșează producția de serotonină în creier. Cercetătorii au concluzionat că aceasta a fost prima dovadă certă că serotonina este neurotransmițătorul care îi spune creierului când un aliment este acru. Deci, dacă alimentele acide sunt gustoase și bune pentru noi, de ce lămâile îi fac pe oameni să se strâmbe?
„Această încrețire a feței este un fel de răspuns de respingere.
Sau un răspuns de semnalizare față de noi înșine și față de ceilalți”, spun oamenii de știință care pot specula cu privire la ceea ce ar putea fi acest semnal.
Unul dintre anestezicele pe care le-au folosit pe subiecții lor șoareci, numit pentobarbital, a blocat receptorii de pe celulele nervoase din limbă, împiedicându-i să absoarbă serotonina. Cercetătorii scriu că acest anestezic este utilizat frecvent în studiile privind gustul. Descoperirea ar putea pune sub semnul întrebării concluziile anterioare.
Nivelurile anormale de serotonină au fost asociate cu afecțiuni de sănătate, inclusiv insomnia și depresia. Cu toate astea, relația dintre aceste afecțiuni și diferite tipuri de alimente sau gusturi este încă puțin înțeleasă. Studiile viitoare ar putea explora în continuare relația dintre compușii chimici precum serotonina și simțul gustului la om.