Metoda care întinerește celulele pielii cu 30 de ani. Descoperirea magistrală a cercetătorilor ne va ajuta pe toți

Metoda care întinerește celulele pielii cu 30 de ani. Descoperirea magistrală a cercetătorilor ne va ajuta pe toți
Descoperire care intinereste pielea

Metoda care întinerește celulele pielii cu 30 de ani. Descoperirea magistrală a cercetătorilor ne va ajuta pe toți. Oamenii de știință de la Institutul Babraham au dezvoltat o metodă regenerativă care întinerește celulele pielii atât de mult încât o persoană pare cu 30 de ani mai tânără.

Aceasta este metoda care întinerește celulele pielii cu 30 de ani. Descoperirea importantă a oamenilor de știință

Cercetătorii din cadrul programului de cercetare Epigenetică al Institutului Babraham au reușit să restabilească parțial funcția celulelor mai bătrâne, precum și să întinerisească măsurile moleculare ale vârstei biologice.

Deși se află într-un stadiu incipient de explorare, cercetarea ar putea revoluționa medicina regenerativă.

Pe ce tehnică se bazează noua metodă

Noua metodă se bazează pe tehnica premiată cu Nobel pe care oamenii de știință o folosesc pentru a produce celule stem. Depășește problema ștergerii complete a identității celulelor prin oprirea reprogramării la o parte din proces.

Asta le-a permis oamenilor de știință să găsească echilibrul exact între reprogramarea celulelor, făcându-le mai tinere din punct de vedere biologic, și posibilitatea de a-și recăpăta totodată funcția celulară specializată.

Cine a decoperit celule stem

În anul 2007, Shinya Yamanaka a fost primul om de știință care a reușit să transforme celulele normale, care au o funcție anume, în celule stem, care au capacitatea deosebită de a se dezvolta în orice aly tip de celule.

Procesul complet de reprogramare a celulelor stem se face în aproximativ 50 de zile, folosind 4 molecule cheie denumite factorii Yamanaka.

Cum se numește metoda care întinerește pielea

Noua metodă, denumită „reprogramare tranzitorie în faza de maturare”, expune celulele la factorii Yamanaka timp de  13 zile. În acest moment, modificările legate de vârstă sunt eliminate, iar celulele și-au pierdut temporar identitatea.

Celulelor reprogramate parțial li s-a dat timp să se dezvolte în condiții normale pentru a se vedea dacă funcția lor specifică de celule cutanate a revenit. Analiza genomului a indicat că celulele și-au recăpătat caracteristicile celulelor pielii (fibroblaste), iar acest lucru a fost confirmat prin observarea producției de colagen în celulele reprogramate.

Cum au demonstrat cercetătorii beneficiile metodei descoperite

Pentru a arăta că celulele au fost întinerite, oamenii de știință au căutat modificări ale semnelor distinctive ale îmbătrânirii.

„Înțelegerea noastră a îmbătrânirii la nivel molecular a progresat în ultimul deceniu, dând naștere unor tehnici care permit cercetătorilor să măsoare modificările biologice legate de vârstă în celulele umane. Am reușit să aplicăm acest lucru la experimentul nostru pentru a determina gradul de reprogramare pe care noua noastră metodă l-a obținut”, a spus Dr. Diljeet Gill, un postdoctorand în laboratorul lui Wolf Reik de la Institut, care a efectuat lucrarea în calitate de doctorand.