Care este motivul pentru care românii au început să fie mai atenți la economiile lor? Aceștia se gândesc din ce în ce mai mult la zilele negre. De ce au început să fie mai atenți la banii pe care îi pun deoparte?
Valul 4 al pandemiei de coronavirus și teama din dreptul scumpirilor i-au făcut pe români să fie mai atenția la fiecare bănuț pe care îl scot din buzunar. Majoritatea dintre ei își manageriază mult mai bine cheltuielile și taie din porție atunci când este cazul.
Concret, oamenii au devenit mai conștienți de valul de scumpiri și își refuză uneori câteva plăceri sau își limitează ieșirile ori sunt mai echilibrați atunci când își achiziționează lucruri. Economiile în valută au crescut cu aproape 15 la sută față de toamna trecută, arată statisticile Băncii Centrale.
Economiștii recomandă să fim atenți cum economisim pentru că din cauza dobânzilor și a comisionelor există posibilitatea în care să ieșim pe minus. Depozitele bancare și ale firmelor au urcat la peste 90 de miliarde de euro la finele lunii octombrie și sunt chiar în creștere față de perioada similară anului trecut, conform sursei citate.
Cel mai bine arată depozitele în valută care au crescut cu 14.8% față de toamna trecută. De asemenea, depozitele în lei s-au majorat și ele cu 12.6%. Din păcate, sunt anunțate cheltuieli mai mari în valul 5 al pandemiei, acesta fiind un alt motiv pentru care românii ar trebui să rămână mai chibzuiți.
Economiștii recomandă instrumente de economisire cu dobânzi mai mari precum fondurile de pensii sau investițiile în dezvoltarea personală.
„Revenind la domeniul nostru de activitate, venim cu unele precizări. CAR ECONOMIA din Craiova acordă o dobânda de 6,5% pe an, cu capitalizare, pentru economiile constituite sub forma fondului social.
Câștigul real pentru o persoană care își păstrează economiile la CAR ECONOMIA, sub forma fondului social, este de 6,7% pe an. Banii sunt garantați de către Fondul de Garantare al Caselor de Ajutor Reciproc (www.fdgcar.ro).
Cea mai mare dobânda existentă, la ora actuală pe piață, pentru economiile populației este dobânda oferită de C.A.R. Nu toată lumea cunoaște faptul că, în țară, piața C.A.R.-urilor deschise (acele case de ajutor reciproc care pot înscrie ca membru orice persoană fizică) oferă dobânzi generoase, cuprinse între 4% și 8% pe an, pentru fondul social depus. „, arată car-economia.ro.