Cum poți face economii la bani, de fapt. Un specialist le spune românilor ce să facă

Cum poți face economii la bani, de fapt. Un specialist le spune românilor ce să facă
Cum poti face economii la bani

Românii nu știu să facă economii. Un studiu recent arată chiar că 7 din 10 români nu strâng bani pentru zile negre, spre deosebire de ceilalți europeni, care fac economii în fiecare lună. Un expert financiar ne învață cum să facem să punem bani deoparte.

Cum poți face economii la bani

Un studiu realizat de Erste Group arată că 7 din 10 români nu au o rutină de economisire şi pun bani deoparte aleatoriu, în funcţie de ce le rămâne la finalul lunii, dacă le rămâne ceva. Spre deosebire de români, campionii Europei la economisire sunt austriecii, care pun deoparte câte 344 de euro pe lună. Sunt urmați de slovaci, care reușesc să economisească câte 123 de euro pe lună, iar cehii se pregătesc și ei pentru zile negre strângând în fiecare lună câte 119 eur0.

Ligia Georgescu-Goloşoiu, profesoară de educaţie financiară, a spus exact unde greșesc românii. „În primul rând, ar trebui să avem un buget personal, pentru că dacă avem un buget personal, atunci putem să dezvoltăm şi bunul obicei al economisirii, obicei pe care eu îl practic cu copiii mici încă de la câţiva ani şi până la liceu. Din păcate, în România, nu prea există acest obicei bun al economisirii. Ceea ce pot să spun este că ar trebui să învăţăm să economisim măcar 10% din veniturile pe care le avem pentru nevoile noastre alimentare, îmbrăcăminte, rechizite şcolare pentru copii” a spus experta pentru Antena 3.

Trebuie să ne fixăm obiective

Expertul mai spune și că trebuie să ne fixăm obiective pentru care să economisim bani. De altfel, trebuie să știm exact pentru cât timp facem economiile respective. ”În momentul în care economisim, ar trebui să ne gândim şi pentru ce economisim, să ne stabilim gradual, dacă vom economisi pe termen scurt, pe termen mediu sau pe termen lung. În momentul în care vom avea resurse financiare mai multe, să creştem procentul de 10%”, mai spune Ligia Georgescu.

Aceasta atrage atenția că nu se știe când vom rămâne fără locul de muncă, iar în aceste vremuri trebuie să avem bani puși deoparte mai ales pentru întreținere, deoarece știm cu toții că facturile vor crește alarmant la iarnă. Așadar, trebuie să avem economii pentru urgențe, iar experta spune și în ce monedă este bine să ne păstrăm economiile.

Vin facturile la iarnă

”Pentru cazurile în care un adult se poate îmbolnăvi şi intră în concediu medical şi atunci facturile trebuiesc plătite în continuare, sau în cazul cel mai rău, în momentul în care este concediat şi atunci facturile curg din nou. Însă, dacă ai avea un fond financiar de urgenţă, atunci s-ar mai putea rezolva situaţia.

Pentru că trăim în România şi muncim în România şi câştigăm salariul în lei. În al doilea rând, puţinii bani pe care îi avem, putem să îi economisim în contul de economii, unde este dobânda un pic mai mare, depozite de economii. Nu toate ouăle trebuie să fie în acelaşi coş, deci ar trebui să avem şi investiţii în fonduri de investiţii sau nu neapărat în economii. Poate chiar dorim să facem o mică afacere şi atunci economia pe care o avem, completată cu un credit, putem să demarăm o mică afacere”, a spus Ligia Georgescu-Goloşoiu, profesoară de educaţie financiară.