Nu de puține ori, chiar în plină zi, am putut observa Luna, satelitul natural al Terrei, stând sus, pe cer. Dar, te-ai întrebat care este motivul pentru care Luna se vede chiar şi în timpul zilei? Dacă te interesează, citește mai departe și află care este acest motiv.
Luna a fost întotdeauna un obiect de curiozitate și, totuși, vecina noastră din spațiu ascunde încă multe mistere. Suntem însă în pragul unei noi ere de explorare. Mai multe țări și agenții spațiale, precum și companii și inițiative private, plănuiesc să trimită sonde și chiar vehicule fără pilot pentru a ateriza și a se deplasa în siguranță pe satelitul natural al Pământului.
”Sfântul Graal”, conform cercetătorilor, este de a găsi o modalitate ieftină și eficientă de a călători în mod regulat pe Lună și, pe termen lung, de a construi o bază umană permanentă, nu în ultimul rând pentru o viitoare explorare a altor locuri din sistemul solar, cum ar fi planeta roșie Marte.
China va trimite o sondă lunară pentru a aduce materiale de pe Lună pentru prima dată în peste 40 de ani. NASA va trimite noua sa navă spațială interplanetară Orion pe orbita Lunii, pentru a pregăti întoarcerea oamenilor la vecina noastră.
În cele din urmă, la un moment dat, astronauții vor păși din nou pe suprafața Lunii. Iar Agenția Spațială Europeană ESA se gândește la un Moon Village, un avanpost uman permanent pe vecina noastră cerească.
Dar până atunci, fie specialiști, fie oameni simpli, mulți s-au întrebat care este motivul pentru care Luna se vede chiar şi în timpul zilei. Având la îndemână resursele, cercetătorii NASA și ESA au reușit să găsească și explicația. Așa că, citește mai departe și vezi despre ce este vorba.
Vezi și: Când se va prăbuși Stația Spațială Internațională pe Pământ. Anunțul făcut de NASA
După cum a spus John O’Meara, cercetător șef la Observatorul W.M. Keck, putem vedea luna în timpul zilei din același motiv pentru care o vedem și noaptea. Suprafața lunii reflectă lumina soarelui în ochii noștri. Dar de ce nu vedem stelele în timpul zilei?
”Stelele nu sunt nici pe departe la fel de strălucitoare ca cerul albastru în timpul zilei, dar luna este aproximativ la fel de strălucitoare în lumina reflectată a soarelui ca și cerul în timpul zilei, și de aceea putem vedea luna în timpul zilei, dar nu și stelele în timpul zilei.”, a spus O’Meara.
Dar nu vedem luna tot timpul în timpul zilei, și asta din cauza locului în care se poate afla luna pe cer. Același specialist mai spune că, uneori, pentru a vedea luna ar trebui să te uiți prin Pământ, ”iar noi nu putem face acest lucru„, mai spune John O’Meara
Atunci când vedem luna în timpul zilei, se datorează faptului că luna se află în locul potrivit pe cer și reflectă suficientă lumină pentru a fi la fel de strălucitoare sau mai strălucitoare decât cerul, concluzionează expertul. După cum explică și oamenii de știință de la NASA, spre deosebire de Soare, Luna nu își creează propria lumină.
Vezi și: Ce se poate întâmpla pe Lună, în curând. Planul NASA depășește orice imaginație
”O putem vedea doar pentru că lumina de la Soare se reflectă pe suprafața sa. Același lucru este valabil și în timpul zilei și, spre deosebire de stele, care sunt tot acolo sus în timpul zilei, dar pe care nu le putem vedea pentru că cerul este prea luminos, Luna strălucește suficient de puternic pentru a putea fi văzută zi și noapte, atâta timp cât se află în partea potrivită a cerului.”
În timpul unei Luni pline, Luna se află vizavi de Soare pe cer. De aceea, putem vedea fața plină a Lunii reflectând lumina Soarelui. Pe măsură ce Pământul se rotește, Luna răsare exact când apune Soarele, dar doar în acea zi din lună.
”În zilele de dinaintea Lunii pline, dacă vă uitați pe cerul estic, puteți găsi Luna aproape plină răsărind înainte de apusul Soarelui. Iar în zilele de după o Lună plină, puteți privi pe cerul vestic și găsi Luna apunând după ce a răsărit Soarele.”, explică oamenii de știință de la NASA
Ceea ce se mai știe cu exactitate este Luna apune cu aproximativ 50 de minute mai târziu în fiecare zi, pe măsură ce trece prin fazele sale. Așadar, fii cu ochii în patru și privește în sus. Poate că și tu o vei putea vedea.