Motivul pentru care familia nu-i poate face parastasul de un an reginei muzicii lăutărești, Gabi Luncă. Ce spune fiica sa cea mică, Rebecca Onoriu. EXCLUSIV

Motivul pentru care familia nu-i poate face parastasul de un an reginei muzicii lăutărești, Gabi Luncă. Ce spune fiica sa cea mică, Rebecca Onoriu. EXCLUSIV
Detalii din partea familiei reginei muzicii lăutărești: de ce Gabi Lungă nu are parte de parastasul de un an

Artista s-a stins din viață anul trecut, în seara zilei de 2 aprilie, la Spitalul Județean Ilfov, unde fusese transferată de la „Matei Balș”, după ce s-a infectat cu Covid. Gabi Lunca nu va avea parte de parastasul de un an, întrucât trecuse la religia penticostală, care interzice acest lucru.

Gabi Luncă nu va avea parte de parastasul de un an: care este motivul?

Gabi Luncă, supranumită „regina muzicii lăutărești”, părăsea pentru totdeauna scena artistică în seara zilei de 2 aprilie, la vârsta de 83 de ani, iar anunțul decesului său a fost făcut public atunci de fiica ei cea mică, Rebecca Onoriu.

Mama sa pierduse lupta cu Covidul, pe patul Spitalului Județean Ilfov, după două săptămâni în care familia a tot sperat că aceasta va depăși cu bine și această cumpănă, așa cum se întâmplase și cu ani în urmă, când învinsese cancerul.

  • Religia penticostală nu permite familiei să-i facă parastasul de un an

Artista nu va avea parte de parastasul de un an de zile, întrucât trecuse la religia penticostală, care interzice acest lucru. „Nu-i facem niciun parastas mamei, religia nu ne permite”, a mărturisit pentru playtech.ro fiica cea mică a regretatei Gabi Luncă.

Aceasta a adăugat că nu prea a visat-o pe mama sa, în ultimul timp chiar deloc, dar că nu există zi în care să nu-i lipsească. „Plâng în fiecare zi cu lacrimi de foc, de când mama nu mai e. Se face un an de atunci”, a completat Rebecca Onoriu.

S-a pocăit după ce i-a murit primul copil

Gabi Luncă a trecut la religia penticostală în urma unui tragic eveniment, care a marcat-o profund. În cartea sa, „Povestea vieții noastre”, artista mărturisea că a reușit să rămână pentru prima oară însărcinată după multe rugăciuni, iar la trei luni, când era să piardă sarcina, s-a rugat la Dumnezeu să nu îi ia copilul, promiţând că se va pocăi:

”Dacă nu mă voi pocăi să-mi iei copilul”. Fetița s-a născut, dar a murit chiar în ziua în care a fost botezată, artista punând această tragedie pe seama faptului că și-a încălcat promisiunea. După acea tragedie, cum nu mai rămânea gravidă, ea i-a promis din nou Domnului că se va pocăi, dacă-i va îndeplini dorința.

”Dacă îmi dai un băiat am să mă pocăiesc… Era a doua oară când îi promiteam lui Dumnezeu că am să mă pocăiesc, fără să ştie nimeni de rugăciunea mea”, scria artista în cartea sa.

Și, cam la un an după, artista avea să nască un băiețel, pe care l-a botezat Emanuel. La scurt timp după, atât ea, cât și soțul său, au trecut la religia penticostală. Cei doi au mai avut apoi împreună încă trei fete, Esera, Sara și Rebecca.

A vrut să renunțe la muzică din cauza convertirii la penticostali

Cum religia penticostală are reguli foarte stricte (de pildă, penticostalii trebuie să urmărească în îmbrăcămintea lor modestia şi simplitatea.

Aceştia nu trebuie să se potrivească principiilor lumii, nici să iubească deprinderile lumeşti, care întotdeauna înclină spre păcat), Gabi Luncă și soțul său au renunțat o veme să mai cânte.

S-au întors pe scenă întrucât ajunseseră să aibă o situație financiară precară. Din anul 1992, ea a mai cântat însă doar muzică religioasă.