Motiv de bucurie pentru românii care ies la pensie. Decizia de ultimă oră

Motiv de bucurie pentru românii care ies la pensie. Decizia de ultimă oră
Motiv de bucurie pentru românii care ies la pensie

Românii care ies la pensie au un motiv în plus de bucurie. Casa Națională de Pensii Publice a anunțat că procedurile de intrumentare a dosarelor de pensii se simplifică.

Motiv de bucurie pentru românii care ies la pensie

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că o parte din corvoada bunicilor s-a încheiat, căci procedurile de instrumentare a dosarelor de pensii se vor simplica. Este vorba despre eliminarea etapei privind eliberarea, pe hârtie, a adeverințelor privind stagiul de cotizare și punctajul mediu anual realizat de asigurat și comunicarea lor, între casele teritoriale de pensii, prin intermediul poștei.

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, informațiile pe baza cărora se stabilesc drepturile de pensie vor fi accesate la nivel național, indiferent de județul unde se află angajatorul solicitantului ori cel în care e instrumentat dosarul de pensie.

Violeta Alexandru: Măsura ridică povara administrativă de pe umerii cetățenilor

CNPP informează că procedura reprezintă o facilitate și pentru persoana asigurată, care va putea cere eliberarea în aceeași zi a adeverinței de stagiu de cotizare de la orice casă teritorială de pensii, indiferent de domiciliul persoanei sau de sediul social al angajatorului.

„Măsura ridică povara administrativă de pe umerii cetățenilor pentru că nu mai sunt trimiși să aducă adeverințe, ci Casa de Pensii sau ANPIS, instituția care plătește beneficii sociale, verifică datele direct la Finanțe. Cetățeanul nu va mai fi nevoit să stea pe drumuri pentru a colecta adeverințele de venit”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Motiv de bucurie pentru românii care ies la pensie. Decizia de ultimă oră
Procedurile de instrumentare a dosarelor de pensii se vor simplica

Pe 21 februarie, Violeta Alexandru declara că Trezoreria centrală trimite de ani buni dispozițiile de plată a pensiilor către județe cu trenul. Din această lună, ordinele de plată vor pleca electronic în teritoriu.

Însă, în urmă cu câteva săptămâni, românii aflau că 80% dintre cărțile de muncă scanate au fost greșite. Oficialul spunea atunci că acest lucru reprezintă eșecul statului în gestionarea unui proces care ar fi trebuit să modernizeze sistemul de calcul al pensiilor.