06 mart. 2019 | 06:30

Moțiune împotriva ministrului Justiției: când aflăm dacă scăpăm de Toader

Știri generale
Moțiune împotriva ministrului Justiției: când aflăm dacă scăpăm de Toader

După ce a îngenunchiat justiția din România, Tudorel Toader este subiectul unei moțiuni pentru înlăturarea sa din poziția de ministru la Justiției.

Pe parcursul zilei de marți, în Camera Deputaților, membrii opoziției au inițiat o moțiune împotriva ministrului Justiției și, mai ales, împotriva acțiunilor sale. Moțiunea este intitulată „Tudorel Toader şi PSD – ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie”, iar în spatele ei s-au aflat 91 de deputați din PNL și USR. În plenul Camerei Deputaților a fost citită în întregime de către deputatul PNL Ioan Cupșa.

Este important de reținut că astfel de moțiuni au mai fost inițiat împotrivat Guvernului PSD – ALDE în trecut, dar nu cred să fi fost inițiat împotriva unui singur ministru. Cea mai recentă moțiune împotriva Guvernului Dăncilă a eșuat cu brio la finele anului trecut.

Revenind însă la circumstanțele de această dată, prin moțiunea cu pricina i se cere lui Tudorel Toader ”să plece” din funcție. Motivele au legătură cu ”obediența, minciunea, iresponsabilitatea și reaua credință [care] sunt cauza îngenunchierii Justiției”.

În particular, autorii moţiunii contestă ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Din același document menit să ducă la demiterea lui Toader, semnatarii moțiunii au făcut referire la activitățile ministrului în detrimentul imaginii României. În plus proiectele sale duc la riscul suportării unor corecții materiale severe din partea Comisiei Europene. Menținerea stării de supra-aglomerare în penitenciare cu consecinţele viitoare ale eliberării înainte de termen a condamnaţilor şi punerea în pericol a vieţii, integrităţii, sănătăţii şi a bunurilor cetăţenilor au fost de asemenea menționate.

Votul final asupra moțiunii va avea loc până la finele zilei de azi, miercuri, 6 martie 2019, conform deciziei Biroului permanent al Camerei Deputaților.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Un fenomen care a marcat România în 2024. Tot mai multe astfel de catastrofe
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro