De-a lungul timpului, pe teritoriul României moderne de astăzi, s-au descoperit importante vestigii ale trecutului. De la celebrele tăblițe de la Tărtăria, piramidele din Sona, și vestigii din vremea Imperiului Roman. Multe dintre ele sunt și astăzi sub pământ, mâncate de vreme și intemperii. Altele, descoperite încă din anii 80, vestigiile stau azi mărturie a unei istorii spectaculoase a celor care au trăit pe aceste meleaguri. Printre aceste vestigii există și moneda din timpul Imperiului Roman care a fost descoperită în Maramureș, în anii 80. Este încă o dovadă vie a faptului că, deși Dacia fusese ocupată, barbarii din Dacia liberă și romanii făceau comerț.
Sunt multe lucruri pline de mister legate de acest pământ fascinant. De la vestigiile descoperite și până la natura, încă sălbatică, care dăinuie de atâtea milenii. Unele din cele mai importante, dar și încă neexplicate, vestigii au fost descoperite pe teritoriul României moderne de azi.
Un exemplu grăitor ar fi misterioasele Tăblițele de la Tărtăria, despre care și astăzi cercetătorii spun că nu știu de unde și cum au apărut, cu limbajul lor încă nedescrifat. Un alt exemplu, despre care poate puțină lume știe, sunt Piramidele de la Sona, o localitate săsească din județul Brașov.
Misterul, deși Sona este atestată în urmă cu 700 de ani, este vechimea acestor piramide. Este vorba de opt grămezi uriașe de noroi aliniate în două rânduri care creează o priveliște unică și interesantă în satul Sona.
Un alt bogat patrimoniu, atât istoric, cât și cultural, este cel al urmelor lăsate de romani pe aceste tărâmuri. De-a lungul timpului arheologii români, dar și străini, au condus aici adevărate campanii de a scoate de sub pământ urme ale trecerii romanilor prin Dacia.
Așa se face că în perioada anilor 83-86 un grup de arheologi români conduși de muzeografa Georgeta Maria Iuga, avea să descopere în zona Maramureșului mai multe vestigii. Printre acestea s-a regăsit și moneda din timpul Imperiului Roman, care-l înfățișează pe Împăratul Traian, victorios, pe o față, și un dac îngenunchiat pe cealaltă.
În afară de aceste două chipuri, moneda are și o inscripție, DAC și CAP. Conform directorului muzelui maramureșeam, Raul Cardoș, DAC vine de la DACIA, iar CAP vine de la Capta, ceea ce înseamnă capturată. Deci, dacă am traduce, ar însemna Dacia Capturată.
Valoarea acestei monede, spune actualul muzeograf din Maramureș, Raul Cardoș, nu este una mare. În schimb valoarea dinarului o dădea însăși materialul din care era confecționat. Dinarii, banii din acele vremuri, erau confecționați din argint. Și cum acesta era mult mai valoros decât aurul, în acele vremuri, de aici și valoarea monedei.
Astăzi această monedă este expusă la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș, făcând parte dintr-un tezaur mai mare, descoperit în comuna Oarța de Sus, conform Adevărul.ro.