26 aug. 2022 | 20:23

Comoara din România de care puţini ştiu. Se află în Munţii Măcinului, e cea mai mare din Europa

Turism
Comoara din România de care puţini ştiu. Se află în Munţii Măcinului, e cea mai mare din Europa
Comoara din Munții Măcinului de care puțin oameni știu

Parcul Național Munții Măcinului este un adevărat colț de rai și un loc perfect pentru a te relaxa atunci când timpul îți permite. Este declarat Rezervație a Biosferei încă din anul 1998, având peste 3.500 de specii de floră și faună.

Cei mai vechi munți din România

În Parcul Național Munții Măcinului se găsesc circa 70% din tipurile de roci cunoscute și plante care cresc din piatra seacă, diferite specii de păsări și specii neprotejate de animale. Cei mai vechi munți din România reprezintă vestigiile izolate ale sistemului muntos hercinic.

Aceștia străbăteau de mult continentul european de la vest la est, însă acum s-au mai păstrat doar masive începând din Franța până în Dobrogea de Nord. De asemenea, Munții Măcinului au o deosebită importanță între formațiunile muntoase din România, fiind cei mai vechi munți dintre aceștia.

Cel mai înalt punct este Vârful Țuțuiatu, având o înălțime de 467 de metri. De asemenea, Munții Măcinului sunt cei mai arizi din România. Aici, clima se caracterizează prin veri foarte călduroase și secetoase, toamnele sunt lungi și uscate, iar iernile sărace în zăpadă.

Temperaturile medii anuale se încadrează între 10-11 grade Celsius, iar cantitățile medii de apă nu depășesc 400 de milimetri. În Munții Măcinului există circa 1.800 de specii de plante și reprezintă aproape 50% din speciile reprezentative din flora României.

Specii rare care se găsesc în Munții Măcinului

Un lucru interesant este faptul că mai mult de o treime din numărul total al speciilor de floră și faună din Munții Măcinului este reprezentat de insecte. Conform cercetătorilor, există 1.436 de specii, iar circa 900 dintre acestea sunt fluturi.

Comoara care se regăsește aici este o specie de fluture extrem de rară. Este vorba despre fluturele cu ochi de păun de noapte. Acesta are o anvergură a aripilor ce poate atinge 12 centimetri și este recunoscut drept cel mai mare fluture din Europa.

În apropiere de Parcul Național Munții Măcinului se află Rezervația Naturală Dealul Consul. Alături de poiana „Regele Ferdinand”, a fost declarată rezervație naturală încă din anul 1927.

Totodată, un alt lucru unic care se află în acești munți este pădurea de fag dobrogeană, care vegetează pe o suprafață de 155 de hectare din parc. Munții Măcinului este și singurul loc din lume unde se găsește asociația vegetală talpa leului-sambovina.

Citește și: Locurile din Maramureș pe care să le vezi în vacanță. Sunt de o frumusețe rară

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Vești de la Palatul Buckingham. Decizia luată de Regele Charles
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Capital.ro
Cea mai puternică rugăciune pe care nu ai voie să o citești. Și preoții se feresc de ea. Răul se poate întoarce asupra ta
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALENDARUL livrării PENSIILOR pentru luna MAI. ANUNȚUL ministrului Muncii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro