Este momentul să căutăm cu atenția în pușculițele cu bani vechi. Există o monedă din România care se vinde acum cu 1.500 de lei pe internet. Sunt șanse mari să o ai acum în casă, nu este veche. Acum două decenii, era nelipsită din portofelul oricărui român.
Cum ar fi ca o singură monedă, pe care astăzi nu ai putea să o folosești în niciun magazin, să îți aducă banii pentru viitorul concediu? Pe site-urile ce găzduiesc anunțuri de vânzare putem găsi un număr impresionant de obiecte pe care colecționarii sunt dispuși să plătească sume neașteptat de mari.
Un astfel de exemplu este moneda din România care astăzi nu mai este în circulație, dar pentru care se cer în jur de 1.500 de lei. Nu vorbim despre un bănuț vechi, acum mai puțin de două decenii nu lipsea din niciun portofel, fiind „măruntul” de care mulți nu țineau cont: moneda de 1.000 de lei cu fața lui Constantin Brâncoveanu.
Anunțul a fost publicat pe platforma online pe 22 decembrie 2022. Utilizatorul, care este din Reghin, județul Mureș, a adăugat și două fotografii cu cele două fețe ale obiectului de colecție pe care cere suma impresionantă, precizând faptul că „prețul este negociabil”.
La finalul anului 2022, o altă monedă făcea furori nu doar în România, ci în întreaga comunitate științifică din lume. Un bănuț de aur descoperit pe teritoriul țării noastre a dovedit că un împărat roman, despre care se credea că era doar o legendă, a fost real.
„Noi cercetări asupra monedelor antice de aur din colecţia Hunterian de la Universitatea din Glasgow şi Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, România, aduc în discuţie posibila existenţă a un împărat roman pierdut de mult, numit Sponsian.
Într-o lucrare academică publicată recent, echipa de cercetători a Universităţii din Glasgow a descoperit dovezi că un lot de monede, respinse de mult timp ca fiind falsuri, sunt autentice”, a transmis Muzeul Brukenthal din Sibiu, într-un comunicat de presă.
Moneda de aur a fost expusă la Muzeul Brukenthal din Sibiu.
„Analiza ştiinţifică a acestor monede ultra-rare îl salvează pe împăratul Sponsian din obscuritate. Dovezile noastre sugerează că el a condus Dacia romană, un avanpost izolat de minerit de aur, într-o perioadă în care imperiul era cuprins de războaie civile, iar graniţele erau invadate de invadatori jefuitori”, a declarat coordonatorul cercetării, Paul N. Pearson, UCL (University College London), citat în comunicatul de presă.