Ies la iveală detalii importante despre moartea lui Petrică Mîțu Stoian. Se lansează ipoteza unui malpraxis.
Moartea lui Petrică Mîțu Stoian a venit ca un șoc pentru familie și apropiați. Artistul se recupera după ce avusese covid-19. Totuși, el a urmat un tratament care nu era recomandat și nu exista în protocolul stabilit de specialiștii Ministerului Sănătății pentru pacienții care se află în recuperare după covid.
Oxigenoterapia hiperbară, terapia la care a recurs cântărețul la o clinică privată, nu ar fi fost cea potrivită. Medicul Beatrice Mahler a explicat că în România nu există un ghid referitor la folosirea camerei hiperbare în astfel de cazuri.
Avocatul Adrian Cuculis a vorbit pentru România Tv despre carențele legislației privind carențele legislației privind folosirea camerei hiperbare.
Acesta a spus că tratamentul i-a fost administrat interpretului de către un medic psihiatru care ar fi urmat un curs.
Beatrice Mahler a explicat faptul că o astfel de terapie nu este recomandată celor care au avut covid.
„Nu am informaţii şi ce tip de competenţă trebuie să aibă medicii ca să poată urma acest tip de competenţă în tratamentul medicinei hiperbare, dar în acest moment în România nu avem niciun fel de ghid şi nici la nivel internaţional nu sunt ghiduri care să recomande pentru pacienţii COVID o astfel de terapie.
Sunt cazuri punctuale cu efecte benefice semnalizate, de care se poveşteşte, însă nu avem date suficiente care să putem spune că este o terapie bună sau rea”, a declarat dr. Beatrice Mahler, în direct la România TV.
Managerul Marius Nasta a spus că pacienții care au trecut prin covid-19 au simptomatologie multiplă și rămân cu unele dintre simptome.
„80% din persoanele care trec prin COVID rămân cu un simptom care le domină următoarea perioadă. Simptomele sunt variate. Un sfert dintre ei acuză că le cade părul. 5% vor rămâne cu hibroză pulmonară. Jumătate dintre ei vor avea dificultăţi de respiraţie.
În funcţie de ce acuză fiecare om, medicul de familie trebuie să stabilească care sunt priorităţile de evaluare. Dacă o să-l doare picioarele şi o să-l doară capul, o să-l trimită la neurolog, nu să-l trimită la pneumolog.
Dacă tuşeşte şi nu poate trage aer în piept, cu siguranţă pneumologul este cel care trebuie să-l vadă”, a mai spus dr. Mahler.