Pastele nu mai sunt de mult un preparat italian, intrând rapid în patrimoniul gastronomic mondial. Făina din care se obțin ele în Europa este în general cea de grâu sau grâu dur. În Asia se fac din făină de hrișcă, orez, Vigna radiata (fasole Mung), porumb, soia, secară etc. Și dacă proveninența lor a fost certificată, ingredientele de bază de asemenea, prepararea lor termică a rămas însă o ecuație greu de rezolvat fiindcă este înconjurată de mituri. Pune un strop de ulei la fiert, pune bicarbonat peste, strecoară-le sub un jet de apă rece după fierbere și câte și mai câte. Mare parte dintre aceste credințe sunt false.
Fierberea pastelor reprezintă cel mai important pas din procesul de gătire pentru a avea în final un preparat excelent. Unele reguli sunt cruciale, iar prima dintre ele este să adaugi suficientă sare în apa în care pastele fierb. După ce acestea sunt gata, nu te mai atinge de ele, deci în niciun caz nu le clătești cu apă rece.
Această acțiunea le va face mai mult rău decât bine. Apa spală stratul de amidon de pe paste, care are un rol important în procesul următor de încorporare a sosului, nepermițându-i să le ”îmbrace” uniform. Singura excepție este atunci când folosești pastele într-o salată rece.
Nu trebuie uitat nici acest truc, sau mai degrabă lipsa lui: uleiul la fiert. Acțiunea îți va sabota mâncarea, căci pelicula de ulei de pe paste va împiedica sosul să se lipească de acestea. În plus, vei avea în farfurie niște paste uleioase. Astfel, dacă ești îngrijorat că acestea se vor lipi, e nevoie doar să amesteci din când în când în ele în timpul procesului de fierbere.
Mihaela Bilic a declarat în cadrul unei conferințe TED să nu ne fie frică nici de foame și nici să mâncăm cum ne place. Putem să mâncăm aproape orice atâta vreme cât nu exagerăm, a recomandat specialistul, cu precizarea că maturitatea nutrițională înseamnă să lăsăm să treacă minimum cinci ore între mese.
„Ne aflăm într-un paradox absurd. Am fost proiectați de natură să supraviețuim în perioade alimentare grele și culmea este că noi acum trăim într-o perioadă de abundență, din punct de vedere istoric. Nu știm să facem față acestei abundențe, iar de aici vine dorința de a găsi un răspuns, o strategie, un sfat, pentru că altfel simțim că suntem lacomi, pofticioși, mâncăcioși și ni se pare că acest lucru este anormal. E normal să fim așa! Noi declarăm război instinctelor făcând asta”, a explicat medicul.