Există multe tipuri de paste, iar denumirile lor depind de mărimi, formă și zona geografică. Ceea ce nu știu mulți este că nu aceste detalii contează atunci când le preparăm, ci trucurile pe care le folosim pentru a le găti. Cine nu știe de sfatul multor gospodine de a pune un fir de ulei în apa în care pastele se fierb? E doar un mit, lucru confirmat de marii bucătari. Trucurile folositoare sunt mai jos.
Pastele trebuie fierte într-o oală mare, încăpătoare, unde să stea lejer. Fie că pregătim spaghetti, penne sau fusilli, ele trebuie să aibă suficient spațiu în oală, așa încât să nu se lipească prea tare una de cealaltă. Pentru o cutie de 500 de grame, de pildă, e nevoie de o oală de minimum 5,5 litri.
Un alt sfat care îți va aduce reușita în ceea ce privește acest fel de mâncare este sărarea apei în care fierb pastele. Condimentul nu afectează în niciun fel procesul de gătire al pastelor, însă le dă acea savoare de care au nevoie pentru ca produsul final să fie demn de laude din partea mesenilor.
În schimb, trucul neștiut de mulți este să amesteci de trei ori în apă înainte de a le pune în oală, iar apa să fie clocotită, ca în cazului oului poșat. În ceea ce privește mitul cu uleiul, trebuie explicat că, în cazul în care îl adăugați la fierbere, pastele acestea nu se vor prepara mai repede și nici că nu se vor lipi una de celalaltă, ci vor deveni alunecoase, iar atunci când le veți găti împreună cu sosul, nu se va mai prinde bine de ele. În final, uită de spălatul lor cu un jet de apă rece.
După ce sunt fierte corespunzător, adaugă-le direct peste sosul pe care l-ai preparat și nu le mai găti mai mult de câteva minute, pentru a evita ca ele să fie prea fierte. Tot în acest moment poți adăuga și câteva picături din apa în care au fiert, pentru a le da savoarea tipic italienească. Acest sfat are la bază, de fapt, o idee strict chimică, fiindcă amidonul lăsat de paste în apă va îngroșa sosul.