13 iul. 2021 | 13:51

Misterele celei mai controversate peșteri din România. I se mai zice și Triunghiul Bermudelor din Oltenia

Știri Locale
Misterele celei mai controversate peșteri din România. I se mai zice și Triunghiul Bermudelor din Oltenia
Misterele din Peștera Polovragi

România este una din puținele țări europene unde încă mai există sălbăticie în păduri. În același timp munții României încă mai ascund mistere nedeslușite și chiar nedescoperite. Printre acestea se numără și Peștera Polovragi, din Oltenia. Denumită „Triunghiul Bermudelor” din Oltenia, Peștera Polovragi are o lungime de circa 9300 de metri.

Peștera Polovragi, cea mai mare peșteră din România

În nordul Olteniei, nu departe de Mănăstirea Polovragi, valea râului Olteț dezvoltă în calcarul jurasic din sudul Munților Parâng și al Munților Căpățânii un relief foarte abrupt de aproximativ 200-300 m. Acest peisaj misterios adăpostește frumoasele Cheile Oltețului.

Poate puțini știu că aici se află cea mai mare și mai interesantă peșteră din râul Olteț, Peștera Pahomie din Polovragi. Peștera este tăiată în partea stângă a cheilor, la 200 m de intrare.

Deși nu este la fel de spectaculos ca și formațiunile rupestre ca Peștera Muierii, Peștera Polovragi pare a fi cea mai lungă peșteră din România. Până acum au fost explorate doar 10 km. Specialiștii spun că, de fapt, Peștera Polovragi este mai lungă decât atât.

Legenda peșterii din munții Olteniei

Peștera Polovragi este învăluită în mister. Mulți o asemuiesc cu celebrul „Triunghi al Bermudelor”, datorită multor lucruri neelucidate. Legendele peșterilor din munți Oltenia sunt legate de tot ce ține de credința dacică, în special de Zamolxis, Dumnezeul Ursului.

Poveștile vechi spun că în Peșetera Polovragi preoții daci s-au adunat împreună pentru a se închina lui Zamolxis. De aici începe un tunel legat de orașul sfânt Sarmizegetusa. Cercetătorii au descoperit că în adâncurile întunecate din Peștera Polovragi, aerul este la fel de proaspăt ca pe vârful Omu.

Mulți spun că, odată ce se află între pereții stâncii, nu simt nici oboseală, nici frig. Mai mult, au o senzație de ușurare de a lăsa afară toate necazurile și grijile. Peștera, mai spun cei din zonă, pare a fi traversată de un câmp energetic benefic pentru unii, dar dăunător pentru cei cu gânduri răzbunătoare.

Misterele din Peștera Polovragi

Numele peșterii provine dintr-o plantă dispărută, în limba română numită „Polovraga”. Pahomie, un călugăr din mănăstirea din apropiere, a locuit aici în secolul al XVII-lea, lăsând și câteva desene pe pereți. Vindecătorii au folosit această „minune a naturii” ca remediu pentru mai multe boli.

Unii spun că provine de la „Zamites”, o plantă fosilă din Cretacic inferior, astăzi este folosită ca „ginseng local”.  Localnicii spun că aici, la Pșetera Plovragi, au avut loc mai multe evenimente neelucidate, poate de aici și comparația cu „Triunghiul Bermudelor”.

Aceștia spun că ar exista un blestem pus chiar de Zamolxis însuși pentru a apăra peștera de răuvoitori. Unii oameni povestesc despre disparția animalelor, și chiar a mâncării și a băuturii din fața lor, din senin.

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Victor Slav și Selina, ceartă pe mâncare. Tensiuni uriașe în cuplu
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Adevărul despre Traian Băsescu. Nimeni n-a știut. Ce a făcut pe timpul lui Ceaușescu
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Cine era ȘOFERUL MORT în accidentul de TRAMVAI! RĂSTURNARE ȘOCANTĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro