Complexul arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa urmează să fie restaurant, însă doar parțial. Datorită vechimii, zidurile așezării încep să se prăbușească.
În jur de 100.000 de vizitatori vin anual la ruinele de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. A fost primul oraș înființat de Împăratul Traian pe teritoriul Daciei. Acesta a fost construit după războaiele de cucerire de la începutul secolului al doilea.
Ruinele fostei capitale se află la poalele Retezatului, lângă Hațeg și Porțile de Fier ale Transilvaniei. Cele mai importante monumente din complexul arheologic sunt Forul și Amfiteatrul. Au fost scoase la iveală la mijlocul secolului XIX. În momentul de față, sunt extrem de degradate.
O investiție de 5 milioane de euro urma să fie alocată pentru restaurare. Din păcate, refacerea Forului antic a fost scoasă din proiectul inițial deoarece proiectul ar fi depășit suma alocată, iar situația juridică a terenurilor nu a fost clarificată.
„O parte din terenul pe care se află Forul roman figurează ca fiind în proprietate privată. Nefiind inclus integral în domeniul public al judeţului Hunedoara, obiectivul nu putea fi parte din acest proiect. Tocmai de aceea a fost corectată documentaţia iniţială şi prin cererea de finanţare s-au solicitat fonduri doar pentru restaurarea Amfiteatrului. Pentru a accesa fonduri europene, beneficiarul trebuie să facă dovada că are în proprietate obiectivul vizat de finanţare. În ceea ce priveşte valoarea proiectului, valoarea maximă a proiectelor de acest gen este de cinci milioane de euro”, a precizat Bogdan Hăulică, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Hunedoara.
Investiția în reabilitarea amfiteatrului a primit finanțarea europeană. Suma de 5 milioane de euro va fi alocată doar pentru amfiteatrul vechi de 19 secole. La construcție va fi folosită, în principal, marmură de la exploatările din zonă.
În zilele următoare se va pregăti terenul pentru noua investiție. Aceasta va transforma radical aspectul amfiteatrului din Ulpia Traiana Sarmisegetuza. Din păcate, sunt șanse mici ca arena romană să intra în șantier pentru a fi reabilitată anul acesta.
Angajații Institutului Național al Patrimoniului și arheologii efectuează măsurători și sondaje în incinta acestuia. Acestea sunt necesare pentru proiectul de restaurare, urmând să fie scos la licitație publică.
„Intenţia Consiliului Judeţean Hunedoara este aceea de a clarifica mai întâi situaţia juridică a terenului pe care se află Forul roman, pentru ca la un viitor apel de proiecte să poată fi identificate şi accesate fonduri şi pentru această componentă a sitului”, au precizat reprezentanţii instituţiei.