Misiune extrem de dificilă pentru salvamontiștii din Bușteni, din cauza unui turist neechipat corespunzător: „Două avalanșe au plecat pe lângă noi”

Misiune extrem de dificilă pentru salvamontiștii din Bușteni, din cauza unui turist neechipat corespunzător: „Două avalanșe au plecat pe lângă noi”
Misiunea grea pentru salvamontiștii din Bușteni

Salvamontiștii din Bușteni au avut o misiune cu risc extrem din cauza unui turist ce nu s-a echipat corespunzător pentru condițiile meteo. Bărbatul era nepregătit și a rămas blocat pe munte.

Misiune dificilă pentru salvamontiștii din Bușteni

Sâmbătă seară, salvamontiștii din Bușteni au avut o misiune extrem de dificilă. Condițiile meteorologice nu erau prielnice, iar riscul crescut de producere a avalanșelor era mare. Acest lucru a făcut ca misiunea oamenilor bine antrenați să fie cu un grad de risc ridicat. Potrivit informațiilor furnizate de către coordonatorul SVSU Bușteni, Laurențiu Paraschiv, un bărbat neechipat corespunzător a rămas blocat pe munte, solicitând ajutorul salvamontiștilor.

Bărbatul a rămas blocat pe Jepii Mici și a fost căutat câteva ore bune de către salvamontiștii de la Baza de Salvare Montană Baba Mare. După două ore de la plecarea echipajului, persoana dispărută nu putea fi găsită. Acest lucru se datorează condițiilor meteo extrem de dure. Vizibilitatea era extrem de scăzută, aproape zero. De asemenea, în acea zonă viscolea foarte tare, lucru ce a făcut ca vizibilitatea să nu mult mai rea, iar misiunea mai complicată.

Bărbat blocat pe munte

Condițiile erau foarte dificile pentru salvamontiști, iar recuperarea bărbatului blocat nu era o misiunea ușoară. Datorită acestui lucru, o a doua echipă de salvamontiști era pregătită. Ea urma să plece din Bușteni spre zona respectivă, pentru a le oferi ajutorul necesar colegilor lor. Din fericire, nu a fost necesară intervenția celui de-al doilea echipaj de salvamontiști. Prima echipă a reușit, eventual, să îl extragă pe bărbat în siguranță din vale.

Odată salvat, salvamontiștii au rămas șocați la vederea echipamentului bărbatului salvat. Nu pentru că era unul foarte bun sau de ultimă generație. Se pare că bărbatul era încălțat în adidași. Ciprian Aldea, unul dintre salvamontiștii ce au participat la această misiune, relatează întâmplarea.

„Acțiune grea în seara asta pe Valea Caraiman, unde o persoană încălțată cu adidași a rămas blocată la jumătatea traseului. Pericolul mare de avalanșă a făcut acțiunea de salvare extrem de periculoasă. Două avalanșe au plecat pe lângă noi. Am reușit să scoatem persoana respectivă și acum este bine. Vântul de peste 90 km la oră cu transport de zăpadă a făcut acțiunea cu atât mai dificilă. Dacă nu reușeam să ajungem probabil că persoana ar fi murit de hipotermie. Au acționat doi salvatori montani aflați de serviciu la baza de salvare de la Babele”, a transmis salvamontistul, după finalizarea acțiunii.

Salvamontiștii și-au pus în pericol propriile vieți datorită riscului de avalanșe și a vizibilității reduse, pentru a salva un turist ce nu era echipat necesar pentru a străbate un asemenea traseu montan.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI