Cum a pus Ceaușescu salvamontiștii României să caute cadavre în munți

Cum a pus Ceaușescu salvamontiștii României să caute cadavre în munți

Sunt numeroase povești despre cât de departe mergea dictatura lui Nicolae Ceaușescu. Unele momente sunt însă atât de ciudate, încât par desprinse din scenarii inventate. Așa cum e cazul când a vânat capre negre direct din telecabină, dar nu avea de gând să adune vreodată ce-a vânat, așa că salvamontiștii au fost folosiți la cu totul altceva decât pregătirea lor.

Nicolae Ceaușescu se credea primul în toate. Inclusiv credea despre sine că este „primul vânător al țării”, deși nu respecta niciun fel de regulă în privința vânătorii și ceea ce făcea era mai degrabă execuție și măcel, decât vânătoare.

Un caz aparte este o celebră vânătoare la Bușteni în iarna anul 1987. Ceaușescu venise să se relaxeze cu Elena la vila de protocol de la Predeal, dar autoritățile din Prahova doreau să îi facă pe plac dictatorului cu orice preț. Știindu-l mare amator de omorât trofee, i-au propus o vânătoare, doar că în Bucegi în ianuarie nu prea aveai ce anume să împuști.

Singura specie vizibilă și activă era capra neagră, specie protejată de lege și care era nu era în sezonul de vânătoare, dar Ceaușescu era deasupra legii.

Telecabina a fost soluția pentru lenea lui Ceaușescu

Problema principală era că Ceaușescu nu își dorea să alerge după vânat pe stânci și vânătoarea s-a făcut din telecabina care leagă Bușteni de Babele. Sfidând cele mai elementare reguli vânătoreşti, Ceauşescu a tras în tot ce era negru şi mişca pe zăpadă. Iezi, capre gestante, ţapi tineri, dormind sau lingând sare, au căzut sub focul ucigător. A fost un măcel în care a căzut și cel mai frumos exemplar, țapul Costică.

O adevărată aventură a început după plecarea lui Ceauşescu de la vânătoare. Echipa salvamont Buşteni, cea mai bună din ţară, a pornit în căutarea leşurilor şi a caprelor rănite. Ce a măcelărit Ceaușescu în câteva zeci de minute, bravii oameni ai munţilor au recuperat în două zile.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI