Mircea Lucescu, despre noul selecționer al naționalei României: „Există tentația de a face comparația”

Mircea Lucescu, despre noul selecționer al naționalei României: „Există tentația de a face comparația”
Mircea Lucescu, actualul tehnician de la Dinamo Kiev, a antrenat naționala României între anii 1981-1986

Mircea Lucescu, despre noul selecționer al naționalei României. Tehnicianul de 76 de ani de la Dinamo Kiev a stat, el însuși, pe banca tricolorilor între 1981-1986, fiind demis după o victorie clară cu Australia. „Il Luce” a exclus, însă, orice posibilitate de revenire la prima reprezentativă. Mircea Lucescu a comentat, în schimb, numirea lui Edi Iordănescu în locul lui Mirel Rădoi.

Mircea Lucescu, despre noul selecționer al naționalei României

Mircea Lucescu, despre noul selecționer al naționalei României. Antrenorul de 76 de ani de la Dinamo Kiev știe ce înseamnă banca primei reprezentative. A fost el însuși în acea postură între 1981-1986. A calificat naționala la primul turneu final, Euro 1984, după Mondialul din 1970. Dar a fost demis după o victorie clară, 4-0, cu Austria.

Mircea Lucescu a refuzat, de atunci, orice reapropiere de banca naționalei. Și-a croit un drum plin de succese la echipele de club, dar nu a mai vrut să audă de vreo reîntoarcere la prima reprezentativă.

„Nu, în niciun caz (n.r. – nu ar reveni la națională). Am fost nemeritat scos de la echipa națională, după 4-0 cu Austria, construisem o echipă extrem de puternică și nu se justifică în niciun fel. Dar a fost o chestie politică. Oamenii de atunci așa au gândit. Dar eu am trăit prin jucătorii de atunci”, a explicat Il Luce într-un interviu dat la Playsport Live.

„Există tentația de a face comparația”

Mircea Lucescu a urmărit, în schimb, „telenovela” căutării și numirii noului selecționer de către FRF. Mai ales că unul dintre antrenorii abordați a fost chiar fiul său, Răzvan Lucescu, tehnicianul de la PAOK Salonic. Din Antalya, unde se află în pregătire cu Dinamo Kiev, Mircea Lucescu a acceptat să comenteze, în premieră, numirea lui Edward Iordănescu ca antrenor al naționalei.

”Vreau să-l încurajez pe Edi, să-l susțin. În acest moment, sunt numai două laturi pe care le putem discuta. Unu, ce a caracterizat evoluția lui ca antrenor până acum, adică ce-l recomandă pentru postul de selecționer, conform căror merite preia naționala. Și doi: odată instalat, să se bucure de toată încrederea și suportul nostru pentru performanță. Chiar dacă ar simți în sinea sa că poate n-ar fi meritat postul, să realizeze că, totuși, are susținere din partea tuturor, în special a federației, și trebuie să justifice prin rezultate în viitor”, a declarat Mircea Lucescu, în exclusivitate pentru Playsport.

„De ce nu s-ar putea și la Iordănescu?”

Mircea Lucescu a recunoscut că nu îl cunoaște prea bine pe Edi Iordănescu, dar a remarcat că nu a stat prea mult pe banca niciuneia dintre echipele antrenate. Il Luce a mai comentat și comparația cu el și cu fiul său, dat fiind că, prin numirea lui Edi Iordănescu, s-a ajuns la cel de-al doilea cuplu„ tată-fiu” la cârma echipei naționale.

„Sunt convins că există tentația de a face comparația cu Răzvan. El a venit însă în urma unor rezultate inclusiv la nivel european cu Rapidul. Și a confirmat ulterior potențialul său de antrenor. Poate acum a existat și acest calcul: Dacă s-a putut la familia Lucescu, de ce nu s-ar putea și la Iordănescu? Dar lucrurile sunt diferite”.

Răzvan Lucescu a condus naționala în perioada aprilie 2009 – iunie 2011, ratând însă calificarea la Euro 2012. Înainte de numirea sa, el le mai antrenase pe Rapid, cu care câștigase două Cupe ale României și pe FC Brașov. În 2006, Lucescu jr. îi condusese pe feroviari până în sfertul românesc al Cupei UEFA, actuala Europa League. Într-o dublă memorabilă, Rapid a fost depășită pe criteriul „golului în deplasare”, după două egaluri, 1-1 și 0-0, de Steaua/FCSB.