Mircea Lucescu, la momentul adevărului despre națională: „Da, am fost aproape să accept”

Mircea Lucescu, la momentul adevărului despre națională: „Da, am fost aproape să accept”
Mircea Lucescu a antrenat naționala României între anii 1981-1986, fiind demis după o victorie cu 4-0 contra Austriei

Mircea Lucescu, la momentul adevărului despre națională. Tehnicianul de 76 de ani de la Dinamo Kiev este unul dintre numele uriașe ale fotbalului românesc. Lucescu a câștigat 37 de trofee în toată cariera, dar, cu toate acestea, a fost selecționerul naționalei o singură dată. Și asta acum aproape 40 de ani, între noiembrie 1981 și octombrie 1986.

Mircea Lucescu, la momentul adevărului despre națională

Mircea Lucescu, la momentul adevărului despre națională. Antrenorul de la Dinamo Kiev a devenit o legendă a fotbalului. Nu doar în România, ci și pe plan european. De curând, Il Luce a fost felicitat pe scena UEFA pentru faptul că este tehnicianul cel mai vârstnic care a antrenat o echipă în Champions League.

Mircea Lucescu are și cele mai multe trofee cucerite în carieră, după Sir Alex Ferguson. Cu toate acestea, Il Luce a fost selecționerul naționalei României o singură dată. Și asta, demult, între anii 1981-1986. El a dus tricolorii la turneul final al Campionatului European din 1984. Primul, după calificarea la Mondialul din 1970.

Mircea Lucescu a fost, însă, demis de la națională, culmea, chiar după o victorie categorică în preliminariile Europeanului din 1988. Tricolorii s-au impus cu 4-0 în fața Austriei, într-o partidă disputată în septembrie 1986 pe stadionul Ghencea. Dar motivul invocat atunci a fost necalificarea la Mondialul din 1986, după o înfrângere dureroasă și nedreaptă, pe teren propriu, cu Irlanda de Nord.

„Da, am fost aproape să accept”

Mircea Lucescu a refuzat, de atunci, orice reapropiere de banca naționalei. Și-a croit un drum plin de succese la echipele de club, dar nu a mai vrut să audă de vreo reîntoarcere la prima reprezentativă. Este ceea ce a afirmat și într-un interviu acordat, în exclusivitate, pentru Playsport.

„Nu, în niciun caz (n.r. – nu ar reveni la națională). Am fost nemeritat scos de la echipa națională, după 4-0 cu Austria, construisem o echipă extrem de puternică și nu se justifică în niciun fel. Dar a fost o chestie politică. Oamenii de atunci așa au gândit. Dar eu am trăit prin jucătorii de atunci”, a explicat Il Luce în interviul dat la Playsport Live.

Cu toate acestea, Mircea Lucescu a recunoscut că a existat un moment în care a fost foarte aproape de a reveni pe banca tricolorilor. Se întâmpla în aprilie 2009. Lucescu o antrena pe Șahtior Donețk și tocmai juca returul cu Marseille din sferturile de finală ale Europa League.

În România, FRF îi căuta înlocuitor lui Victor Pițurcă din cauza rezultatelor slabe din primele partide ale preliminariilor pentru Mondialul din 2010.

Atunci, Ionuț Lupescu, pe atunci director general al federației, a mers la Marseille, unde Șahtior avea meci în Cupa UEFA cu francezii de la OM. Oficialul FRF l-a ofertat pe Il Luce, care a refuzat în cele din urmă.

„Da, am fost aproape să accept. Dar în momentul acela, imediat după meci, președintele Ahmetov a anunțat presa că mi-a prelungit contractul, că eu terminam contractul. Era o performanță că eu bătusem Marseille și acasă și în deplasare. Era o performanță. Jucam, mi se pare, semifinala. A apucat să facă lucrul ăsta și nu am mai putut să dau înapoi”, a mai spus Mircea Lucescu pentru sursa citată.

Șahtior Donețk a învins-o cu 2-1 pe Marseille în acel meci, calificându-se în semifinalele competiției. De altfel, Mircea Lucescu și elevii săi aveau să cucerească Europa League în acel an. La nici două săptămâni de la evenimentul din Marsilia, Răzvan Lucescu, fiul lui Il Luce, a fost numit selecționer, post pe care avea să-l ocupe până în iunie 2011.

 

Urmăriți Playtech.ro și pe