Ministrul Sportului din România este din nou în prim-plan. Sindicatul Național Sport și Tineret îl acuză pe Eduard Novak că își aprobă foarte rapid premierile. Și nu este singura problemă. Există semne de întrebare și legate de renta lui viageră.
Ministrul Sportului, Eduard Novak, se confruntă cu o nouă acuzație. I se reproșează că își aprobă urgent bonusurile, în vreme ce premierile unor sportivi sunt blocate. Sindicatul Național Sport și Tineret este organismul care a lansat aceste acuze. Cei care reprezintă acest sindicat vor o comisie de anchetă care să investigheze cum s-au dat acești bani și de ce federațiile nu și-au primit bugetele.
„SNST solicită înființarea unei comisii la nivelul Ministerului Sportului care să verifice legalitatea tuturor situațiilor sesizate public cu privire la acordarea premierilor și nivelul acestora.
De asemenea, cerem verificări cu privire la motivele neacordării bugetelor către unitățile subordonate până la această data și asupra criteriilor de acordare a bugetelor către federațiile sportive naționale. Este nevoie de răspunsuri și cu privire la blocarea premierilor pentru rezultatele sportive.
Solicităm urgentarea deblocării bugetelor necesare pentru plata tuturor restanțelor înregistrate; avem în vedere și declarațiile publice prin care s-a anunțat că Sportul a primit buget record pentru anul 2022.
Nu putem accepta ca unitățile să intre în colaps, sportivii să fie tăiați de la premieri, în timp ce în minister sunt tot felul de scheme de alocare a fondurilor și de stabilire a nivelului rentelor viagere și a premiilor”, se spune în comunicatul oficial, conform gsp.ro.
O lată problemă este renta viageră a ministrului. Eduard Novak primește lunar suma maximă: 16.635 lei. Nadia Comăneci, Ana Maria Popescu, Elisabeta Lipă, Gabriela Szabo și Marian Drăgulescu. și Marian Drăgulescu primesc la fel.
Ministrul Sportului este cel mai titrat sportiv paralimpic din istoria României, reușins să câștige multe medalii de aur la Jocurile Paralimpice, Campionatele Mondiale și Europene.
Conform Legii 69/2000 sunt eligibili să primească rentă viageră sportivii care au obținut „o medalie de aur, argint sau de bronz în probele individuale sau pe echipe din cadrul jocurilor olimpice sau o medalie de aur la campionatele mondiale şi europene de seniori probe olimpice”.