Ministrul Sănătății admite cea mai mare problemă a sistemului. Ce pacienți sunt expuși

Ministrul Sănătății admite cea mai mare problemă a sistemului. Ce pacienți sunt expuși
În România nu există un registru al pacienților bolnavi de cancer

Ministrul Sănătății a recunoscut una dintre cele mai mari probleme din sistem: în România nu există un registru al pacienților bolnavi de cancer, ci doar o evidență a acestora. Sorina Pintea a anunțat că miercuri va fi deschis primul centru pentru tratarea bolnavilor de cancer, finanțat de Banca Mondială.

„Nu există în acest moment un registru al pacienților bolnavi de cancer. Ministerul Sănătății, anul trecut, a depus o cerere de finanțare pentru a accesa bani euro, pentru a crea 108 noi registre de boală, dar există program național de oncologie, în care orice bolnav nou depistat și care are acces la tratament e înregistrat. Avem o evidență a acestora”, a declarat ministrul Sănătății pentru Digi24.

Sorina Pintea a anunțat că pe piața medicamentelor din România au fost introduse 32 de molecule noi pentru tratamentul bolnavilor de cancer, în contextul în care în ultimii 2 ani au apărut medicamente noi. „A fost reluat programul Băncii Mondiale, care era blocat, în privința dotării de echipamente de radioterapie și pot să va spun că mâine vom deschide oficial, și vor avea acces și pacienții, în primul centru finanțat cu banii Băncii Mondiale. Acest centru e la Baia Mare”, a mai spus ministrul.

Pacienții bolnavi de cancer, neglijați în ultimii 30 de ani

După cum recunoaște și ministrul Sănătății, pacienții bolnavi de cancer au fost neglijați în ultimii 30 de ani în România. Sorina Pintea anunță „în ultimul ceas” investiții în centre pentru tratarea bolnavilor și implementarea de programe de screening.

„În acest an, se vor deschide și celelalte 4 centre, pentru care contractele s-au semnat în noiembrie 2017. Am demarat programe de screening, concomitent cu crearea acestui registru, programe care sunt deja în implementare. E adevărat că se fac pași, nu sunt suficienți, dar nu putem face într-un an ce nu s-a făcut în ultimii 30. Sunt molecule noi introduse, există programe pentru dotare cu aparatură. Vorbeam de bugetul de investiții al Ministerului Sănătății, se fac eforturi și nu în ultimul ceas, poate în ultimul ceas dintr-un anumit punct de vedere, dar insist, nu putem face într-un an ce nu s-a făcut în 30”, a recunoscut Pintea.

Cel mai avansat program de screening la care pacienții vor avea acces este cel pentru cancerul de col uterin, o investiție care s-a ridicat la 5 milioane de euro. „S-au achiziționat deja echipamentele necesare utilizării în teritoriu, se vor deplasa specialiștii în teritoriu și vor face acest screening. Există în dotare deja în 8 centre din România cu aceste mașini, centrele universitare. Ele merg în teren la solicitare și la un programul stabilit.

Avem în implementare un proiect pilot de screening pentru cancerul de sân. Tot 5 milioane de euro. Aici, implementăm efectiva doar în zona Clujului. Avem un proiect de dezvoltare și planificare a inițierii pilotului de screening pe cancerul colorectal. Aici, baza de implementare efectivă încă nu a început, va începe în mai”, a adăugat ministrul Sănătății.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI